Cum se va realiza compensarea facturilor la gaze și la energie electrică
Autorităţile iau în calcul să-i sprijine pe consumatorii casnici la plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale, în contextul creşterii preţurilor la energie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, discutată în primă lectură, în şedinţa de Guvern de joi, 16 septembrie a.c.
16 Septembrie 2021, 10:00
Aproximativ 13 milioane de români ar putea beneficia de compensaţii.
Gospodăriile care consumă pe lună între 30 și 200 de kW energie electrică și pe an între 100 și 1200 de metri cubi de gaze naturale vor fi ajutate de executiv prin plata unei părți din facturile la aceste utilități. În cazul gazelor naturale, statul va plăti 25% din factură.
Pentru energie electrică se ia în calcul un preț mediu de 82 de bani pe kW și la fiecare 100 de kW factura se va ieftini cu 18 lei, după cum a explicat ministrul energiei, Virgil Popescu.
Virgil Popescu: Factura la un consum de 100 de kW la 82 de bani kW este de 82 de lei. Din această factură se scade 18 lei, practic la 100 de kW plătește 64 de lei, atât cât ar plătit dacă ar fi în portofoliul celui mai mic furnizor din piață. Dacă este la cel mai mic furnizor, i se scade în continuare 18 lei.
Guvernul a mai discutat și posibilitatea plafonării prețului la gazele naturale, dar acest lucru nu trebuie să afecteze investițiile în economie și măsura trebuie să fie discutată cu Consiliul Concurenței și cu Comisia Europeană - a precizat premierul Florin Cîțu.
Tot în primă lectură, guvernul a discutat și Ordonanța de Urgență care obligă angajații din centrele sociale să prezinte dovada vaccinării, un test negativ sau dovada trecerii prin boală pentru a continua să lucreze.
Executivul speră că astfel îi va convinge pe cei care lucrează cu persoanele cu dizabilități, cu copiii și cu bătrânii să se vaccineze în procent mai mare, anunta Radio Romania Actualitati.
Foto: pixabay