Noile accize scumpesc berea, benzina şi ţigările
Accizele pentru anul viitor vor creşte peste nivelul prevăzut în actualul Cod Fiscal, deoarece vor fi actualizate cu inflaţia, după doi ani în care acest lucru nu a avut loc.
25 Octombrie 2018, 20:47
Carburanţii, ţigările, electricitatea sau berea vor fi printre produsele care se vor scumpi, de la anul, când vor creşte accizele.
Actualizarea va duce la scumpiri la carburanţi, ţigări, electricitate sau bere.
Noile niveluri au fost agreate acum, oficial, la nivel guvernamental, scrie profit.ro.
Un pachet de ţigări se va scumpi, cel târziu de la 1 ianuarie 2019, şi cu aproximativ 0,5 lei ca urmare a majorării accizei pentru alinierea la reglementări europene din domeniu, au declarat pentru profit.ro surse familiarizate cu modul de funcţionare al pieţei ţigaretelor.
Accizele la produsele energetice cresc la rândul lor.
Acciza la electricitatea utilizată în scop comercial urcă de la 2,37 lei la 2,44 lei/MWh, iar cea utilizată în scop necomercial - de la 4,74 lei la 4,89 lei/MWh.
Şi gazul petrol lichefiat utilizat pentru încălzire va trebui accizat mai mult de la 1 ianuarie, de la 537 lei/tonă la 555 lei/tonă.
Specialişti: Creşte un bir, pe motiv că alt bir a crescut
Profesorul de economie Bogdan Glăvan spune că indexarea accizelor cu inflaţia este o „ticăloşie”, deoarece înseamnă creşterea unui bir pe motiv că alt bir a crescut.
„Una din politicile machiavelice, mincinoase este «actualizarea accizelor cu inflaţia».
„De la 1 ianuarie vor creşte accizele la carburanţi şi la bere din acest motiv. O ticăloşie. Inflaţia nu pică din cer, nu este opera unui extraterestru, ci e un impozit ascuns - consecinţa tipăririi banilor de către stat. Deci este un bir. Indexarea accizelor cu inflaţia înseamnă creşterea unui bir pe motiv că alt bir a crescut! Este o măsură intenţionată, o ticăloşie prin care se ascunde de fapt povara reală a impozitării”, spune specialistul.
El spune că orice român trebuie să înveţe încă din şcoala primară că nimic nu e gratis.
„Cineva trebuie să plătească pentru salariile baronilor, iar inflaţia şi acciza pe produse importante fac sigur că cei care vor plăti sunt oamenii simpli. Aşa funcţionează machiavelismul. Ca în feudalism: vrei să trăieşti? Plăteşti”, spune el.
Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto: economica.net