Regiunile României s-au dezvoltat foarte diferit în ultimii 10 ani
Regiunile României s-au dezvoltat foarte diferit în ultimii 10 ani, iar decalajul dintre ele este mare, susţine academicianul Jozsef Benedek. Problema se poate rezolva, însă, printr-o planificare inteligentă şi prin folosirea fondurilor europene destinate coeziunii regionale, după cum reiese din relatarea corespondentului nostru la Cluj, Claudiu Pădurean.
14 Septembrie 2017, 10:22
Reporter: România a cunoscut, după aderarea la UE, o dezvoltare inegală, deşi a avut la dispoziţie un buget considerabil, destinat coeziunii regionale. Unele regiuni, precum cea a Bucureştiului, au reuşit să folosească eficient oportunităţile oferite de aderarea la Uniune.
Dacă în anul 2007, Bucureştiul avea un nivel de dezvoltare care reprezenta 70% din media Uniunii Europene, în prezent a ajuns să aibă un nivel care reprezintă 140% din media europeană. În schimb, judeţe precum Vaslui sau Teleorman, sunt la doar 30% din nivelul mediu de dezvoltare calculat la nivelul Uniunii. Aceste diferenţe pot fi depăşite prin planificarea inteligentă a dezvoltării, afirmă academicianul Jozsef Benedek.
Jozsef Benedek: Investiţiile străine directe s-au concentrat, în primul rând, în regiunea capitală şi, în al doilea rând, în câteva centre regionale, printre care /.../ şi Clujul.
Reporter: În prezent, România are un grad foarte scăzut de absorbţie a fondurilor europene destinate dezvoltării regionale. Comisarul european Corina Creţu a cerut recent autorităţilor din Bucureşti să intensifice procesul de absorbţie.