6 moduri de a afla dacă copilul dumneavoastră este agresat la școală
Câteva sute de mii de elevi sunt victime ale hărțuirii la școală în fiecare an. Rușinea sau teama îi împiedică să vorbească cu adulții. De aceea, este important să cunoașteți semnele de alarmă, pentru a putea acționa cât mai rapid.
Articol de Simona Lazăr, 20 Iunie 2024, 23:18
Nu vor să meargă la școală
Primul instinct al unui copil care a fost hărțuit, insultat sau supus violenței la școală este să nu vrea să se întoarcă.
Pentru a se proteja, inventează tot felul de motive pentru a nu merge la școală. Poate fi o durere de stomac sau de cap care durează mult timp și pentru care medicul nu găsește nimic îngrijorător. Dacă credeți că copilul dumneavoastră simulează anumite simptome insistând să nu meargă la școală, cel mai bine este să contactați asistenta școlară sau directorul.
Se comportă diferit
Fie acasă, cu prietenii sau în timpul diferitelor activități, un copil care a fost agresat la școală își poate schimba brusc comportamentul. Acest lucru este tocmai ceea ce ar trebui să tragă un semnal de alarmă.
Dacă se retrage, se izolează, își pierde pofta de mâncare sau are probleme cu somnul, este posibil să fie supus unor violențe despre care nu vrea să vorbească. Această schimbare de comportament va fi un mod de a-i alerta indirect pe cei din jur.
Nu mai este interesat de școală
Unul dintre primele semne ale bullying-ului este pierderea interesului pentru școală, cu o scădere a rezultatelor și un comportament diferit în clasă. Chiar dacă notele slabe ocazionale sunt destul de normale pe parcursul carierei școlare a unui copil, o lipsă de concentrare și de angajament pot fi semne alarmante.
Dacă copilul dumneavoastră decide în mod voluntar să își piardă interesul pentru școală, poate fi pentru a evita mai multă violență din partea altor elevi, mai ales dacă era unul dintre cei mai inteligenți.
Nu-și lasă niciodată telefonul
Bullying-ul la școală nu se mai oprește la porțile școlii. Odată cu apariția rețelelor sociale, copiii sunt din ce în ce mai hărțuiți, amenințați și intimidați pe telefoanele lor.
Dacă sunt triști, surprinși sau furioși după ce citesc un mesaj, de exemplu, ei pot fi supuși violenței chiar și în afara școlii. Nu ezita să vorbești cu ei despre relațiile lor pe rețelele de socializare.
Evită să fie observat
Adesea evidențiat sau amenințat din cauza rezultatelor sale la școală sau a modului în care se îmbracă, un copil care a fost agresat va face tot posibilul să treacă neobservat, atât prin comportamentul său, cât și prin modul în care se îmbracă.
Poate, de exemplu, să încerce să poarte anumite mărci pentru a se amesteca în mulțime sau să evite să vorbească și să-și exprime opiniile. Acesta este modul său de a-și evita torționarii.
Obiectele dispar
Fie că este vorba de echipament școlar, un telefon mobil, haine sau o cutie de creioane, un copil victimă poate fi hărțuit și amenințat dacă nu își predă bunurile materiale. Deoarece nu vor îndrăzni să vorbească despre asta cu părinții lor, vor încerca să ascundă furturile pe care le-au suferit, de exemplu pretinzând că le-au pierdut.
Dacă vă cer frecvent să le cumpărați anumite obiecte, acesta poate fi un semnal de alarmă care trebuie luat în considerare.