Educația în mediul rural, în declin. Peste 40% dintre elevi nu au obținut medie peste 5 la Evaluarea Națională
În mediul rural, 42,4% dintre elevii care au susţinut Evaluarea Naţională 2024 nu au obţinut o medie peste 5, acesta fiind cel mai slab rezultat din ultimii patru ani, potrivit unei analize Edupedu.ro.
24 Octombrie 2024, 11:23
Aproape 16.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au finalizat anul şcolar sau nu au fost înscrişi automat de către şcoli la Evaluarea Naţională 2024, deşi înscrierea la această evaluare este obligatorie şi se realizează automat de către secretariatele şcolare pentru toţi absolvenţii.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, numărul total de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar a fost de 176.266, ceea ce înseamnă că 15.866 de elevi, fie nu au terminat clasa a VIII-a, fie nu au fost înscrişi pentru a susţine examenul naţional.
Pentru copiii din comunităţile vulnerabile, tranziţia către liceu reprezintă un punct de cotitură în educaţia lor.
Consecinţa acestui fapt este o rată mare a abandonului şcolar între clasele a VIII-a şi a IX-a, înainte de încheierea ciclului educaţional obligatoriu.
World Vision România a identificat mai multe cauze pentru care copiii din mediul rural rămân mult mai în urmă faţă de colegii lor:
* 35% dintre adolescenţi spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite şi cărţi pentru şcoală;
* 24% dintre copii nu sunt ajutaţi de nimeni la teme şi doar 8% au resurse pentru a apela la sprijin suplimentar;
* 14% dintre părinţii elevilor de gimnaziu spun că nu fac nimic atunci când copiii lor nu se descurcă la teme;
* Toate materiile le pun probleme adulţilor care îşi ajută copiii la teme, iar dificultăţile cresc o dată cu nivelul de şcolarizare, în special la matematică;
* Aproape o treime dintre profesori spun că proporţia elevilor cu pierderi de învăţare este între un sfert şi o jumătate din totalul clasei;
* Un copil din zece din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ;
* Doar 4 din 10 adulţi din mediul rural au examenul promovat de Bacalaureat.
Deşi educaţia este gratuită, costurile asociate frecventării liceului rămân o povară semnificativă pentru mulţi părinţi din mediul rural, determinându-i pe copii să abandoneze şcoala.
Potrivit unui sondaj realizat de World Vision România, 56% dintre elevii din aceste comunităţi nu îşi continuă studiile după clasa a VIII-a, din cauza dificultăţilor financiare.
Ca răspuns la nevoia de sprijin pentru absolvenţii de gimnaziu din mediul rural, Fundaţia World Vision România a demarat programul 'Pregătit pentru liceu' ce are ca scop prevenirea abandonului şcolar.
Prin acest mod, vor fi susţinuţi 235 de elevi din mediul rural, din clasele a 7-a şi a 8-a, care au obţinut medii peste 5 şi provin din familii a căror venit nu depăşeşte suma de 1500 lei/ membru.
Scopul programului este de a preveni abandonul şcolar în tranziţia către liceu, oferind elevilor resursele necesare pentru a-şi continua educaţia.