Educație în natură. Proiectul „Școala mea, natura” pentru elevii din trei comunități rurale dobrogene
Ameropa Grains a lansat, în parteneriat cu asociația Life Education for All, proiectul „Școala mea mea, natura”. Demersul face parte din proiectul identitar Happy Grains prin care compania sprijină 18 comunități rurale din 10 județe din țară.
22 Iunie 2023, 15:05
Aflat în stadiul de pilot, proiectul „Școala mea, natura” este implementat în 2023 în trei comunități rurale din județul Constanța: Adamclisi, Ciocărlia și Cobadin, cu planul de a fi scalat în fiecare an către alte cinci sate. Inițiativa se dorește un mod de a încuraja școlile din mediul rural să parcurgă pașii către statutul de școală verde – pentru care educația de mediu și activitățile în aer liber sunt condiții necesare. În anul școlar 2023-2024, peste 500 de copii din clasele 0-8 vor beneficia de acest proiect.
„Fiecare foișor Școala mea, natura, se dorește a fi un spațiu al bucuriei și al învățării. Un loc în care să se strângă copii, profesori și părinți din sat: să învețe despre natură, să creeze împreună obiecte artizanale, să stea de povești. În aceste foișoare, complet echipate ca niște săli de clasă, vor putea fi organizate lecții în aer liber în timpul anului școlar. Iar în vacanțe vor putea fi susținute ateliere recreative. Pentru că învățarea nu se termină cu sunetul clopoțelului. Iar școala în natură este un mod simplu și bun de a-i ajuta pe copii să fie mai atenți la mediul înconjurător. Încurajăm astfel spiritul de comunitate și grija față de mediu, în linie cu valorile noastre C.A.R.E., ” declară coordonator CSR Ameropa Grains.
Proiectul se înscrie în strategia Ameropa Grains de a se adresa comunităților rurale și de a se implica în educația pentru sustenabilitate. Inițiativa face parte din Happy Grains, cel mai mare program de responsabilitate socială al companiei, care a ajuns la peste 2500 de elevi din comunități din mediul rural.
„Implicarea noastră în proiectul ”Școala mea, natura” a venit în mod firesc. Ne preocupă de câțiva ani educația în aer liber, cu beneficii pentru echilibrul emoțional al copilului și pentru sănătate, în general. Vrem să le arătăm profesorilor și părinților că a învăța în aer liber este o opțiune prietenoasă în educația copiilor lor. Desigur, în statele nordice, acest demers este deja unul obișnuit. Ne propunem să aducem această obișnuință bună în comunitățile din România,” a declarat președintele asociației Life Education for All, partener în proiect.
Proiectul „Școala mea, natura” a demarat în săptămâna 19-23 iunie, cu o serie de activități susținute de Ameropa Grains. Astfel, în fiecare sat din proiect a avut loc un atelier de poveste cu scriitoarea Cristina Andone despre „Cartea Bunătății – Povești din Dobrogea”. În plus, în cadrul atelierului, copiii au învățat să realizeze cununi de grâu și lavandă, cu ajutorul unui artizan local, specilizat în pedagogie prin artă. În Constanța, proiectul a fost lansat într-un eveniment interactiv de comunitate pe 22 iunie.
„Școala mea, Natura” va continua cu ateliere pe parcursul întregului an precum și cu lecții susținute în mod săptămânal de cadrele didactice, în aer liber. Voluntarii din grupul Ameropa (respectiv Ameropa Grains și Chimpex) vor susține ateliere educative despre recolte și calendarul pământului.
Ameropa Grains SA (www.ameropa.ro) este parte a Grupului de companii Ameropa Elveția. Aceasta din urmă deține în Romania atât Combinatul de Îngrășăminte Azomureș (www.azomures.com), cat si Chimpex (www.chimpex.ro), unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanța.
Lavinia Ionescu
Foto credit: Studio Claro