Elevi bistriţeni, la practică în Portugalia
Elevi de la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița au fost în Portugalia, unde au învăţat tainele meseriei de lucrător în agroturism și Tehnician ecolog în protecția mediului.
10 Iulie 2018, 12:26
Şcoala Agricolă din Bistriţa a implementat Proiectul Erasmus +„EcoHortiCool – ambient și culoare VET fără granițe” – 2017-1-RO01-KA102-036173, care vizează pregătirea practică a elevilor, în scopul obţinerii eurocompetenţelor profesionale în domeniul agriculturii și protecției mediului.
Ideea proiectului s-a născut din nevoia școlii de a contribui la creșterea inserției pe piața muncii a absolvenților care se vor califica în meseriile Lucrător în agroturism și Tehnician ecolog în protecția calității mediului, ne informează Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.
Stagiile de practică au fost organizate în două serii, în Setubal: într-o primă serie (în 21 mai – 8 iunie), au fost implicați doi profesori și 16 elevi, în timp ce alți 16 elevi însoțiți de doi profesori au vizitat și muncit în Portugalia între 11 și 29 iunie. În proiect sunt implicate și o organizaţie intermediară, Consue Portugal, care se ocupă de consultanţă şi plasare de participanţi la mobilităţi în proiecte, şi societatea FLORINEVE, din oraşul Montijo, Portugalia. Cele două organizaţii partenere au asigurat plasarea elevilor la activităţile practice specifice, logistica de transport intern pe teritoriul Portugaliei şi cazarea-masa participanţilor.
Activităţile de bază ale celor două grupuri de elevi s-au desfăşurat la Florineve, care a pus la dispoziţie o bază materială completă, instrumentele, utilajele, echipamentele şi serele unde elevii au avut posibilitatea să îşi dezvolte competenţele profesionale în comformitate cu rezultatele aşteptate prevăzute în proiect.
În plus față de competențele profesionale obtinute, bistrițenii și-au dezvoltat și abilitatea de a conversa într-o limbă străină, adaptabilitatea la un mediu nou, intercultural, capacitatea de comunicare și de socializare.
Mai mult, practica europeană a facilitat nu doar acumularea de cunoştinţe noi în domeniu, ci şi îmbogăţirea orizontului cultural al tinerilor, prin vizitarea unor obiective turistice importante din Portugalia (Sintra, Cascais, Cabo da Roca, Lisabona, Oceanario de Lisboa). Toți cei care au fost implicați în acest proiect au descris participarea lor în Portugalia ca fiind o experiență unică, frumosă și benefică pentru formarea lor profesională.