Înapoi la școală: Programul UE pentru școli promovează o alimentație sănătoasă pentru copii
Comisia Europeană își continuă angajamentul de a sprijini obiceiurile alimentare sănătoase în rândul copiilor prin finanțarea programului UE pentru școli în toate statele membre.
Articol de Simona Lazăr, 23 Noiembrie 2024, 12:02
Pentru anul școlar 2024/25, au fost alocate aproximativ 221 de milioane EUR pentru distribuirea de fructe și legume, precum și de lapte de consum și produse lactate, copiilor din instituțiile de învățământ. Programul UE pentru școli vizează furnizarea de produse nutritive și reconectarea copiilor cu agricultura prin activități educative.
Pe baza celor mai recente date disponibile, aproximativ 18 milioane de copii, care frecventează aproximativ 139 000 de instituții de învățământ din toate cele 27 de state membre, au beneficiat de program. Aceste instituții variază de la grădinițe la școli secundare. Un număr tot mai mare de copii care participă la programul școlar al UE beneficiază de o ofertă mai variată de produse. Peste 60 000 de tone de fructe și legume proaspete (2,7% ecologice) și 100 de milioane de litri de lapte de consum (5,4% ecologice) au fost distribuite în cadrul acestui program.
Țările UE au contribuit, de asemenea, cu aproape 130 de milioane EUR din fonduri naționale pentru a completa programul UE, consolidând impactul acestuia. Distribuția de produse sănătoase este însoțită de diverse activități educative, cum ar fi cursuri de degustare, ateliere de gătit și crearea de grădini școlare. Aceste activități urmăresc educarea copiilor cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase, implicațiile asupra sănătății publice, producția alimentară durabilă și combaterea risipei alimentare. În consecință, copiii solicită ca regulile învățate la școală să fie adoptate și acasă. De asemenea, copiii pot învăța despre alte produse agricole și le pot gusta, extinzându-le și mai mult cunoștințele despre o dietă echilibrată.
Context
UE sprijină copiii să adopte diete și stiluri de viață sănătoase. Începând cu 1 august 2017, programul UE pentru fructe, legume și lapte în școli a combinat două programe anterioare într-o singură inițiativă raționalizată. Acest program oferă sprijin pentru distribuirea de fructe, legume, lapte și anumite produse lactate și pentru punerea în aplicare a activităților educative și de informare.
Țările UE care aleg să adere la program trebuie să elaboreze o strategie pe o perioadă de șase ani. Fiecare strategie definește obiective specifice, cum ar fi creșterea consumului de fructe și legume pentru a atinge cele cinci porții recomandate pe zi, enumerând produsele care urmează să fie distribuite și detaliind activitățile educative și planurile de punere în aplicare a programului.