Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică metodologia privind organizarea claselor în regim simultan, începând cu viitorul an şcolar
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică metodologia privind organizarea claselor în regim simultan, începând cu viitorul an şcolar. Documentul prevede, printre altele, că elevii de clasa a VIII-a vor învăţa singuri în sala de curs, indiferent de câţi sunt.
22 Noiembrie 2023, 13:24
Potrivit Ministerului Educaţiei, decizia de a constitui clase de a VIII-a, indiferent de numărul de elevi, reprezintă o măsură concretă pentru asigurarea calităţii învăţământului preuniversitar. Pe cicluri de studiu 10% din elevii din clasele primare învaţă simultan, iar 3,4 dintre elevii de gimnaziu sunt în aceeaşi situaţie. Organizarea claselor în regim simultan se face în condiţiile stabilite de prezenta metodologie, la propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu aprobarea inspectoratului şcolar. Elevii claselor primare vor putea fi organizaţi într-o singură formaţiune de studiu, în anumite condiţii, potrivit proiectului de metodologie privind organizarea claselor în regim simultan, document pus în consultare publică de Ministerul Educaţiei. Actuala metodologie nu permite acest lucru pentru învăţământul primar, ci doar pentru cel gimnazial. Organizarea unei singure formaţiuni de studiu pentru toate clasele de la învăţământul primar, respectiv toate clasele de la învăţământul gimnazial, se face doar în situaţia în care numărul total de elevi este cu mai mult de doi beneficiari sub efectivul minim prevăzut pentru constituirea unei clase de sine stătătoare. Specialiştii în educaţie susţin că există şi câteva dezavantaje ale învăţământului simultan. De exemplu, profesorii nu sunt special pregătiţi pentru un astfel de tip de învăţământ, iar posibilităţile de perfecţionare sunt reduse şi nu există recomandări curriculare speciale pentru aceste clase.
Ministerul Educaţiei a anunţat că aproximativ 112.000 de elevi din clasele primare şi gimnaziale învăţau în anul şcolar 2021-2022 în sistemul de învăţământ simultan.
RADOR