Mulţi copii din mediul rural nu au acces la educaţie
Pe lângă manifestările speciale, organizate în muzee, teatre sau în aer liber, cu scopul de a-i distra pe copii, Ziua Copilului este şi un prilej de a atrage atenţia asupra problemelor cu care ei se confruntă.
01 Iunie 2018, 07:15
Concursuri, spectacole, expoziţii, competiţii sportive şi ateliere de creaţie sunt organizate astăzi în Capitală şi în alte oraşe din ţară, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului. Este al doilea an consecutiv când 1 iunie este zi nelucrătoare.
Ultimul studiu al Fundaţiei World Vision România arată că în mediul rural tânăra generaţia este victima sărăciei şi că 3% dintre copiii de la ţară se duc întotdeaua flămânzi la culcare. Judeţul Vaslui este unul dintre cele mai sărace din România, iar mulţi dintre copiii care trăiesc în cele aproape 90 de comune nu au acces la educaţie. Cu toate acestea, unii dintre ei reuşesc să obţină rezultate foarte bune la şcoală. Corespondenta noastră Alina Darie a cunoscut două eleve, care ştiu că vor reuşi în viaţă doar învăţând:
Statisticile oficiale arată că în multe dintre satele judeţului sunt copii care nu reuşesc să ajungă la grădiniţă sau la şcoală pentru că fac parte din familii nevoiaşe. Tot din aceste sate de multe ori vin copii care oferă adevărate lecţii de viaţă, reuşind să obţină rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, inclusiv la liceele din oraş, chiar dacă zi de zi trebuie să facă eforturi mari pentru a putea învăţa de rând cu ceilalţi. Elena şi Amalia sunt două fete din comuna Drănceni, care învaţă la un liceu din Huşi. Ambele au medii peste 9:00, chiar dacă zi de zi fac naveta. Nu le este uşor, dar sunt determinate să lupte şi să reuşească în viaţă. Povestea lor, care poate fi un exemplu pentru mulţi copuii, o vom afla împreună în jurnalul orei 13:00.
RADOR