Profesorii ar urma să declare în fiecare an meditaţiile pe care le fac cu elevii şi şcolile de la care provin aceştia
Profesorii care predau în şcoli şi licee ar urma să declare în fiecare an meditaţiile pe care le fac cu elevii şi unităţile de învăţământ din care aceştia provin.
02 Noiembrie 2023, 18:44
Potrivit unui proiect de ordin de ministru aflat în consultare publică, fiecare declaraţie va fi verificată de câte un responsabil numit de directorul şcolii, care poate notifica profesorul în cazul unui refuz, dacă sunt întârzieri sau probleme în completarea documentului. Fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Radu Szekely, a declarat că actuala lege a învăţământului preuniversitar interzice meditarea în particular contra cost a elevilor de la clasă, precizând că, prin semnarea unei declaraţii de interese, se face un pas spre transparentizarea activităţilor didactice.
Radu Szekely:„ Există o lipsă fundamentală de încredere a părinţilor, şi a societăţii, şi chiar a elevilor în ceea ce se face la şcoală. Şi atunci s-a împământenit cumva acest model, în care mergem la şcoală, unii prind ceva, unii nu, dar cei care chiar vor să înveţe merg la meditaţii; şi este o abordare greşită, care trebuie schimbată, pentru că asta, instituţional, subminează autoritatea şcolii şi rolul pe care aceasta trebuie să-l aibă în societate. Deci este în primul rând o chestie culturală care s-a împământenit de ani de zile, această lipsă de încredere, care nu poate fi eliminată dacă şcoala nu începe să-şi corecteze modul în care lucrează cu copiii.”
Potrivit legii care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, profesorii vor face declaraţia de interese pe propria răspundere, în scris, până la data de 31 decembrie a fiecărui an. Nedeclararea meditaţiilor va fi considerată abatere disciplinară.