Proiect: Elevii cu performanţe la olimpiade vor intra la liceu fără a susţine Evaluarea Naţională
Absolvenţii de gimnaziu care au obţinut locul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premii la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pot fi înscrişi la liceu fără susţinerea evaluării naţionale şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă, prevede un proiect de Ordonanţă de Urgenţă.
28 Aprilie 2022, 10:25
Astfel, aceşti elevi cu performanţe deosebite la olimpiadele naţionale sau la competiţiile internaţionale vor putea fi înscrişi la filiera/profilul/specializarea corespondentă specificului olimpiadei naţionale/competiţiei internaţionale, informeaza Agerpres.
Potrivit proiectului, cuantumul minim al stimulentelor financiare pentru elevii care obţin performanţe la olimpiadele naţionale vor primi pentru premiul I - 1.000 de lei, pentru premiul al-II-lea - 700 de lei, pentru premiul al - III-lea - 500 de lei, pentru menţiuni - 300 de lei.
Totodată, de bursa de performanţă ar urma să beneficieze şi elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar particular.
Acelaşi proiect prevede finanţarea privind organizarea de olimpiade naţionale şcolare în cuantum de 200 de lei/zi/participant.
'Prin derogare de la prevederile art. 63 alin.(1) lit.e) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, pentru anii şcolari 2022-2023 şi 2023-2024, cetăţenii ucraineni cu statut de elev în sistemul naţional de învăţământ românesc au dreptul să se înscrie în clasa a- IX-a, fără susţinerea evaluării naţionale, pe locuri speciale, şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă, în conformitate cu prevederile unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă', se mai arată în proiect.
În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ superior, unele activităţi din cadrul formei de învăţământ cu frecvenţă se pot desfăşura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice, prevăzute în standardele de calitate elaborate şi aprobate de ARACIS.
'Activităţile de evaluare, în cazul formei de organizare cu frecvenţă a programelor de studii universitare de licenţă şi masterat, se realizează în condiţiile întâlnirii nemijlocite în spaţiul universitar. ARACIS elaborează standarde de calitate cu privire la modul de desfăşurare a activităţilor de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare, diferenţiat pentru formele de organizare prevăzute la alin. (1), şi în raport de domeniile şi ciclurile de studii prevăzute la art. 137 alin. (4) din Legea 1/2011', prevede acelaşi proiect.
De asemenea, la învăţământul cu frecvenţă, durata specifică a studiilor universitare de licenţă este de 3 - 4 ani, după caz, şi corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii. 'Durata studiilor de licenţă pentru învăţământul universitar din domeniile: artele spectacolului, ştiinţe inginereşti, ştiinţe juridice şi teologie pastorală este de 4 ani, iar din domeniul ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică este de 3 sau 4 ani, în funcţie de arma sau serviciul şi specialitatea militară', se mai precizează în proiect.
Foto: pixabay