Unităţile de învăţământ cu elevi puţini nu îşi pot acoperi cheltuielile de funcţionare doar din veniturile pe cap de copil
Unităţile de învăţământ cu elevi puţini nu îşi pot acoperi cheltuielile de funcţionare doar din veniturile pe cap de copil, având nevoie de susţinerea financiară a autorităţilor locale. Fără acest sprijin, ele nu pot asigura condiţii minime, precum încălzirea în sezonul rece. Câte şcoli din judeţul Ialomiţa sunt în această situaţie şi cum se descurcă?
02 Septembrie 2024, 15:55
În Ialomiţa, 15 şcoli din mediul rural care au mai puţin de 120 de copii în programul anual de studiu se confruntă cu insuficienţa fondurilor din venitul per capita alocat de minister. Valoarea acestuia este puţin de 400 lei pentru un copil. Iar în unităţile mici şi izolate, cu puţini elevi, sursa financiară devine simbolică.
Adriana Barboi: „Dacă ar fi să cumpărăm combustibil lichid pentru centrală, să ştiţi că nu ne-ar ajunge banii să-i ducem doar acolo.”
De un an, Adriana Baboi este directoare a şcolii din Mărculeşti, iar pentru implementarea proiectelor de dezvoltare la nivelul unităţii de învăţământ bate tot timpul la uşa primăriei.
Adriana Baboi: „Mi-este ruşine să mai merg la primărie, că de câte ori mă duc, mă duc să cer ceva.
Reporter: În Ialomiţa, 67 de şcoli au primit dotări noi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, administrat de Consiliul Judeţean. La 13 dintre acestea, printre care şi şcoala din Mărculeşti, autorităţile locale au decis să reabiliteze şi /.../, astfel încât mobilierul nou să fie cu adevărat pus în valoare. Din cei 36.000 de elevi ialomiţeni care vor intra în noul an şcolar, 920, de la preşcolari la liceeni, vor începe cursurile în spaţii alternative până la terminarea lucrărilor de modernizare”.
RADOR