Cum putem protesta - câteva prevederi legislative
Cine poate organiza o adunare publică? Din interpretarea legii 60/1991, orice grup de persoane, preferabil constituite într-o persoană juridică, care nu au antecedente penale şi nu sunt înregistraţi în asociaţii sau grupări ce au adus în trecut atingere drepturilor sau valorilor cetăţenilor.
26 Iunie 2015, 08:31
De asemenea, este important ca organizatorii să poată dovedi că au resursa umană necesară gestionării cu succes a adunării, alături de forţele de ordine.
Condiţii prealabile organizării unei adunări publice
Declararea Adunării Publice
Primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să redactaţi o declaraţie adresată primarului unităţii administrativ-teritoriale în raza căreia se va desfăşura adunarea publică
Declaraţia trebuie depusă cu minim trei zile înaintea datei la care aţi fixat evenimentul.
Cu toate acestea, din interpretarea legii, dacă vă aşteptaţi să fie peste 100 de persoane prezente, care trebuie să se deplaseze după un anumit program şi pe un anumit traseu, este bine să vă adresaţi şi să vă sfătuiţi cu cei de la primărie. Colaborarea lor ar putea să vă asigure că nu intervine nimic în bunul mers al evenimentului.
Declaraţia pe care dumneavoastră o depuneţi la primărie trebuie să ateste încă de la prima vedere că dumneavoastră sunteţi stăpân pe situaţie, că aveţi cunoştinţele necesare şi că întreaga desfăşurare a adunării publice a fost temeinic şi minuţios pregătită.
Stabiliţi clar o zi, o oră, traseul sau spaţiul în care se va desfăşura evenimentul şi nu le mai schimbaţi orice ar fi.
Orice Adunare Publică vine cu stres, nervi şi responsabilitate enormă. Este bine să rămâneţi întotdeauna în relaţii bune cu partenerii dumneavoastră.
,,Chiar dacă este vorba de un protest împotriva primăriei, aceasta din urmă are o obligaţie (născută direct din lege) de a vă rămâne partener în organizarea evenimentului", a declarat la Radio România Antena Satelor avocat Marius Cătălin Preduţ.
Cum NU trebuie să fie o Adunare Publică
În mod normal, Primarul nu are de ce să vă refuze dreptul de a organiza-o, dar pe baza următoarelor motive (conform art. 9, 10 L60/1991), poate:
-propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, şovină sau ale oricăror organizaţii terorist-diversioniste;
-defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la ura naţională sau religioasă;
-incitarea la discriminare, la violenţă publică şi la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri;
-organizarea unei lovituri de stat sau a altei acţiuni contrare siguranţei naţionale;
-încălcarea ordinii, siguranţei sau moralităţii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor ori punerea în pericol a sănătăţii acestora;
-în perioada, locul şi pe traseele unde acestea ar urma să se desfăşoare se execută lucrări edilitar-gospodăreşti de amploare.