Vezi pe cine favorizează legea de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole
Prevederile din legea de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole care stabilesc că antecontractele autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a acesteia sunt exceptate de la aplicarea actului normativ au fost declarate neconstituționale de către CCR.
12 Februarie 2015, 09:53
Conform unei decizii a Curții, publicată luni în Monitorul Oficial, magistrații au stabilit că dispozițiile legii instituie un tratament juridic diferențiat, sub forma unui privilegiu, în favoarea persoanelor care au încheiat un antecontract autentic, spre deosebire de cei care au încheiat un antecontract sub semnătură privată.
Prin Decizia nr. 755/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 101 din 9 februarie 2015, magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au constatat că prevederile art. 20 alin. (1) din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan sunt neconstituționale.
Articolul declarat neconstituțional stabilește că prevederile Legii nr. 17/2014 nu se aplică antecontractelor (...) care au fost autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a actului normativ.
Practic, CCR a decis că exceptarea de la aplicarea Legii nr. 17/2014 a antecontractelor autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a acesteia sunt neconstituționale.
Magistrații au explicat că prevederile art. 20 alin. (1) instituie un tratament juridic diferențiat sub forma unui privilegiu în favoarea persoanelor care au încheiat un antecontract autentic. În consecință, se conferă dreptului lor de creanță o poziție distinctă, diferențiată și mai avantajoasă față de cel al persoanelor care au încheiat un antecontract sub semnătura privată, se arată în decizia CCR.
Acest lucru este contrar Constituției care prevede garantarea și ocrotirea în mod egal a dreptului de proprietate privată.
Conform hotărârii CCR, magistrații au constat că persoanele care au încheiat antecontracte de vânzare în formă autentică, pe de o parte, și persoanele care au încheiat antecontracte de vânzare fie sub formă unui înscris sub semnătura privată, fie sub forma unui înscris atestat de către un avocat, pe de altă parte, având ca obiect terenuri agricole situate în extravilan, se află în aceeași situație juridică. Acest lucru se explică prin faptul că natura juridică a actului (antecontract de vânzare), efectele produse de acesta (obligația de a încheia în viitor contactul de vânzare), precum și momentul încheierii antecontractelor (anterior intrării în vigoare a Legii nr. 17/2014) sunt identice.