Cum poți să găsești mai ușor un loc de muncă
În România există locuri de muncă disponible, dar și forță de muncă, care trebuie însă activată, reactivată și calificată pentru a le ocupa, precizează purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Corina Scarlat.
13 Decembrie 2022, 13:47
Din păcate aproape 60 % dintre șomerii aflați în evidențele ANOFM nu au studii sau sunt persoane cu patru sau opt clase și din acest motiv își găsesc mai greu un loc de muncă.
“Exista locuri de muncă disponibile pentru toate persoanele care își caută un job. Ele trebuie să vină să se înregistreze în evidențele ANOFM pentru a beneficia de serviciile complexe pe care le oferim. Dupa înregistrarea în evidențele noastre se face și o profilare a persoanei respective, în sensul că se analizează punctual care sunt posibilitățile de angajare ale respectivei persoanei și se acordă servicii și măsuri personalizate”, mai spune Corina Scarlat.
Oficialul a explicat că în urma profilării, o persoană poate fi încadrată într-una din categoriile greu ocupabil, foarte greu ocupabil, medie sau ușor ocupabil și în funcție de aceste categorie ANOFM ofera masuri si servicii personalizate care sa ajute persoanele sa angajeze.
O persoană cu studii superioare într-un pol de dezvoltare economic, într-un oraș sau într-o localitate unde există suficiente locuri de muncă, este o persoană ușor ocupabilă și de obicei nu are nevoie de foarte multe servicii, cum ar fi cursuri de formare profesională sau asistență pentru a o îndruma cum să se prezinte la un interviu sau cum să își completeze un CV.
Dar sunt persoane greu ocupabile, cum ar fi persoanele care nu au studii superioare, gimnaziale sau studii incomplete, nu au calificare și acestea au nevoie de sprijin sustinut din partea ANOFM, a mai precizat Corina Scarlat.
“Da, noi ne implicăm pentru integrarea pe piata muncii a tuturor persoanelor, dar în unele cazuri este nevoie de mai multe servicii din partea noastră. De exemplu, din cele 179.413 persoane angajate în primele 10 luni ale anului, vreau să vă spun că aproximativ 77.000 fac parte din categoria celor greu și foarte greu ocupabile. Deci eforturile noastre sunt intense și reușim prin serviciile noastre să aducem în piața muncii și persoanele greu și foarte greu ocupabile. Este un procent foarte mare și arată faptul că astfel de persoane fără studii sau cele cu studii primare, gimnaziale, își găsesc mai greu un loc de muncă, sunt mai expuse riscului de a rămâne în afara pieței muncii. Tocmai de aceea, noi ne concentrăm foarte mult atenția pe aceste persoane, oferind și cursuri de formare profesională, cursuri de competențe cheie, de alfabetizare, cursuri care să le ofere posibilitatea ulterior să se încadreze în muncă”.
Cele mai multe persoane cu sanse mici de angajare se regasesc in mediul rural, potrivit datelor ANOFM. Cu toate acestea, chiar dacă numărul persoanelor somere înregistrate în incidențele ANOFM provin din mediul rural, statistica arata ca in primele 10 luni ale anului, din cele 180.000 de persoane angajate, aproape 85.000 au provenit din mediul rural.
Foto: pixabay