Legea uceniciei, în noua formă, aduce sume majorate în bugetul angajatorilor: 1125 lei/lună pentru fiecare ucenic
A apărut legea care modifică Legea uceniciei. În esență, angajatorii care încadrează ucenici primesc o sumă majorată de bani de la buget pentru fiecare ucenic încadrat. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe toată perioada derulării acestuia, va beneficia, la cerere, de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună (echivalentul în lei a 250 de euro/lună), bani proveniţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din fonduri europene structurale de investiţii – asistenţă financiară nerambursabilă acordată României, potrivit proiectului iniţiat de Guvern care modifică Legea nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi Legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.
18 Iulie 2017, 03:46
Adrian Bența, consultant fiscal a oferit explicații în cadrul emisiunii Vrem să Știi. El lămurește o serie de chestiuni referitoare la această lege. Iată ce declara realizatorului emisiunii, Robina Cornaciu:
Cine poate beneficia de legea uceniciei?
„Un tânăr care își caută un loc de muncă și nu are și studii superioare și se îndreaptă către o societate care a înființat posturi de ucenici. Societatea care angajează ucenici primește, pentru fiecare ucenic și pentru fiecare lună de ucenicie o sumă de 1125 lei. Un contract de ucenicie se poate se poate desfășura pe o perioadă de la câteva luni până la 36 de luni, pentru că, în funcție de tematica abordată și de practica efectutată în cadrul fiecărei meserii se pot da niște calificative, care se pot încadra în patru clase:
- clasa A, cea mai scăzută, reprezintă câteva luni;
- clasa B reprezintă o ucenicie de un an;
- clasa C, o ucenicie de 2 ani;
- clasa D - ucenicia de 36 de luni.
Deja, după 36 de luni putem spune că ai o specializare mai bună.
Evident, acele societățoi care vor primi acești bani trebuie să corespundă, ei trebuie să îndeaplinească niște condiții, ca angajatori.”