Programe de reconversie profesională pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă
De mai bine de doi ani, toate sectoarele economice din România trec prin transformări esențiale. Piața muncii nu face excepție, fiind într-o continuă schimbare și adaptare la vremurile actuale.
31 Ianuarie 2023, 13:17
În timp ce multe companiile caută specialiști și nu-i găsesc, există persoane care nu au acces la un loc de muncă din cauza nivelului redus de pregătire și educație. Acestea din urma pot beneficia de supotul si sprijinul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, trebuie doar sa solicite ajutorul.
La sfârşitul lunii decembrie, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,05%, cu putin mai mare fata de luna anterioară, iar numărul total de şomeri la finele lunii decembrie 2022 a fost de aproape 240.000 de persoane, mai mare cu 552 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.
Cei care isi doresc sa munceasca pot accesa programele de reconversie profesională oferite gratuit prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. 110 programe de formare profesională se vor desfasura în luna februarie, la nivel national.
Anul trecut peste 22.500 de persoane au participant la cursurile organizate de ANOFM. Prin programele derulate anul trecut au fost încadrate aproape 220.000 persoane.
ANOFM continua si in acest an seria de masuri de sprijinire a celor aflati in evidente si oferă prin intermediul agentiilor din țară servicii de informare, consiliere si mediere, faciliteaza legătură celor in cautarea unui loc de munca cu angajatorii, care se confrunta cu o lipsă forță de muncă și au locuri de muncă vacante.
De asemenea, continua acordarea de subventii atat angajatilor cat si angajatorilor care recruteaza personal din categoriile vulnerabile.
Institutia ofera o multitudine de servicii și de măsuri menite să stimuleze ocuparea forței de muncă, potrivit purtatorului de cuvant ANOFM, Corina Scarlat.
Cei care sunt in cautatrea unui loc de munca sunt sfatuiti sa acceseze siteul ANOFM unde sunt postate zilnic locurile vancate transmise de către angajatori.
Corina Scarlat a explicat ca “este o secțiune specială - locuri de muncă - este foarte ușor de găsit pe site, iar aceste locuri de muncă sunt structurate și în funcție de județ și de localități și ocupația, calificările pe care le solicită angajatorii. Sunt detalii acolo, puse pe site, dar pot de asemenea găsite și aflate mai multe informații, în cazul în care sunt persoane interesate și la colegii noștri, în agențiile județene. Exista locuri de muncă pentru toate categoriile, pentru toate persoanele, pentru toate nivelurile de educație”.
ANOFM acorda o atentie deosebita si tinerilor care nu muncesc si nu studiaza. Există proiecte derulate de agențiile județene, proiecte care urmăresc încadrarea în muncă a tinerilor sau altor categorii defavorizate.
“In legatura cu tinerii despre care vă vorbeam că nu sunt la școală, nu merg la serviciu sau nu urmează cursuri de formare profesională. Cu sprijinul autorităților locale,ai Ministerul Educației, cu diferite organizații nonguvernamentale, cu direcțiile de asistență socială am mers prin țară, prin localități, astfel încât să identificăm tinerii care au nevoie de sprijinul nostru, care pe care trebuie să îi aducem către instituția noastră, să-i înregistrăm și să beneficieze de serviciile noastre de informare, consiliere, mediere sau îndrumare, în cazul în care nu aveau cursurile, școala terminată. Acest program a fost considerat un succes, în jur de 100000 de tineri au fost încadrați", a mai adaugat purtatorul de cuvant ANOFM.
In urma acestui demers au fost identificați peste 200.000 de tineri și înregistrați în evidențele noastre peste 184000 de persoane, care au beneficiat, de informare, consiliere, mediere, cursuri de formare și alte alte servicii, urmând ca aceștia sa fie monitorizati, să-i urmărim dacă și-au găsit un loc de muncă. Un astfel de proiect finanțat din Programul Operațional Capital Uman, din Fondul Social European, a fost foarte apreciat la nivel european și se intenționează continuarea acestor demersuri ANOFM pentru integrarea tinerilor pe piața muncii.
ANOFM a derulat in ultima perioada 21 de proiecte finanțate din fonduri europene,in valoare de 1 miliard de Euro. Peste 500.000 de persoane vulnerabile au fost incluse in aceste programe de sprijin. De asemenea, s a urmarit creșterea calității serviciilor dedicate acestora, pentru integrarea pentru piața muncii a categoriilor vulnerabile, pentru susținerea măsurilor de subvenționare a locurilor de muncă, prin măsuri prin prevăzute de legislația actuala.
In acest sens , in anul 2023 sunt în derulare 3 proiecte importante, finanțate din Fondul Social European.
In acelasi timp, ANOFM organizeaza cursuri de formare profesională pentru persoanele aflate in evidente si care vor sa si dezvolte competentele si abilitatile profesioale sau dobandeasca altele noi.
In luna februarie vor începe 110 programe de formare profesională destinate unui numar de 1600 de șomeri.
Foto: pixabay