Ascultă Radio Antena Satelor Live

85% dintre conservele din carne conțin nitrit de sodiu

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

18 Ianuarie 2016, 13:56

25% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu.

Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Top 3 ingrediente

Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:

• La 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv și de cea separată mecanic, în timp ce numai la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apă.

• La 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de șorici în proporție de 20%, carne în proporție de 15% și sare, plasmă din sânge, organe, ulei și muștar în proporție de 13%.

• La 25% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către șorici, în proporție de 15% de către apă, în proporție de 13% de către amidon, în proporție de 10% de către proteine din soia, și în proporții variabile de către sare, gelatină, untură, grăsime porc, carne pasăre, condimente, organe de porc, aditivi alimentari și condimente.

În concluzie, cantitatea de apă și substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip.

Aditivi alimentari

De asemenea, în cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari:

• 90% din conservele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari.
• 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu.
• 48% din conservele analizate conțin monoglutamat de sodiu.
• 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin.
• 37% din conservele analizate conțin caragenan.
• 37% din conservele analizate conțin arome artificiale.

„La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care, de fapt, maschează calitatea scăzută a produselor. Consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor si a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Călătorii pot vedea poziția trenurilor în timp real, pe o platformă online
Utile 14 Noiembrie 2024, 15:40

Călătorii pot vedea poziția trenurilor în timp real, pe o platformă online

Platforma bilete.infofer.ro oferă, începând de joi, 14 noiembrie, posibilitatea urmăririi în timp real a poziţiei tuturor...

Călătorii pot vedea poziția trenurilor în timp real, pe o platformă online
Termenul limită pentru înscrierea în programul de susținere a natalității este 30 noiembrie
Utile 13 Noiembrie 2024, 13:35

Termenul limită pentru înscrierea în programul de susținere a natalității este 30 noiembrie

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse anunţă că termenul limită pentru depunerea dosarelor în cadrul...

Termenul limită pentru înscrierea în programul de susținere a natalității este 30 noiembrie
Și animalele noastre de companie este sănătos să își păstreze silueta
Utile 13 Noiembrie 2024, 12:03

Și animalele noastre de companie este sănătos să își păstreze silueta

Dacă excesul de greutate este nociv pentru sănătatea noastră, este nociv și pentru cea a animalelor noastre de companie. A...

Și animalele noastre de companie este sănătos să își păstreze silueta
De ce ar trebui să eviți să-ți hrănești animalul de companie cu carne crudă
Utile 13 Noiembrie 2024, 12:01

De ce ar trebui să eviți să-ți hrănești animalul de companie cu carne crudă

Alimentele ar trebui să mănânce carne crudă mai degrabă decât crochete: aceasta este moda momentului. Dar ar putea duce la...

De ce ar trebui să eviți să-ți hrănești animalul de companie cu carne crudă
Asociaţia Energia Inteligentă: Şase gospodării izolate din judeţul Cluj electrificate pentru prima dată
Utile 10 Noiembrie 2024, 11:18

Asociaţia Energia Inteligentă: Şase gospodării izolate din judeţul Cluj electrificate pentru prima dată

Şase gospodării izolate din comunele Măguri Răcătău şi Gilău din judeţul Cluj au fost electrificate pentru prima dată prin...

Asociaţia Energia Inteligentă: Şase gospodării izolate din judeţul Cluj electrificate pentru prima dată
Lege: Statul român va acoperi costurile repatrierii cetățenilor decedați în străinătate, până la 5.000 de euro
Utile 01 Noiembrie 2024, 12:05

Lege: Statul român va acoperi costurile repatrierii cetățenilor decedați în străinătate, până la 5.000 de euro

Statul român suportă cheltuielile pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în...

Lege: Statul român va acoperi costurile repatrierii cetățenilor decedați în străinătate, până la 5.000 de euro
Studiu șocant: Utilizarea sobelor pe gaz este responsabilă pentru mii de decese premature în Europa
Utile 28 Octombrie 2024, 12:00

Studiu șocant: Utilizarea sobelor pe gaz este responsabilă pentru mii de decese premature în Europa

Sobele pe gaz din gospodăriile europene sunt asociate cu zeci de mii de decese premature, susţine un studiu realizat de...

Studiu șocant: Utilizarea sobelor pe gaz este responsabilă pentru mii de decese premature în Europa
Cum să vindeci traumele emoționale pas cu pas
Utile 27 Octombrie 2024, 15:17

Cum să vindeci traumele emoționale pas cu pas

Adesea putem subestima relevanța experiențelor noastre din copilărie. De asemenea, putem subestima efectul pe care aceste...

Cum să vindeci traumele emoționale pas cu pas