Echipamentele fără marcaj CE: ilegale. Bruiază apelurile la 112
Echipamentele radio fără marcajul CE, trebuie scoase din uz, deoarece prin interferenţele produse, bruiază serviciile de comunicaţii, inclusiv pe cele destinate salvării de vieţi omeneşti.
17 August 2018, 14:39
„Echipamentele radio fără marcaj CE - care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene - nu respectă standardele de alocare a frecvenţelor radio la nivel european, provoacă interferenţe prejudiciabile serviciilor de radiocomunicaţii autorizate, iar utilizarea poate fi sancţionată conform legii.
De aceea, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii, derulează o campanie de monitorizare a frecvenţelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora şi de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente”, anunţă Autoritatea.
ANCOM precizează că printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferenţe prejudiciabile serviciilor de comunicaţii mobile sunt telefoanele fixe fără fir, de tip DECT 6.0 fără marcaj, telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console şi controllere pentru jocuri video. etc.
Unele echipamente radio aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcţionează în benzile de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe prejudiciabile care poate afecta în funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă.
Interferenţele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicaţii pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0, iar în imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj este afectat semnalul telefoanelor mobile, fapt ce poate genera dificultăţi în continuarea sau iniţierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibililă apelarea numărului de urgenţă 112.
Potrivit ANCOM, atunci când achiziţionează sau primesc, din afara spaţiului UE, un echipament ce funcţionează prin intermediul undelor radio, utilizatorii trebuie să verifice existenţa marcajului CE pentru a se asigura ca produsul este compatibil cu piaţa românească.
Autoritatea avertizează că persoanele care deţin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi pot fi sancţionate cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 şi 5.000 de lei.
Sursa: Mediafax
Sursa Foto: voceatimișului.ro