Facebook pregătește schimbări importante, bazate pe un algoritm inovator
Facebook-ul a devenit o constantă în tabieturile noastre zilnice, precum cafeaua de dimineață. Parcă ne lipsește cava dacă nu "călătorim" zilnic prin universul virtual și dinamic dezvăluit de cea mai cunoscută și mai utilizată rețea de socializare.
14 August 2017, 13:40
Pentru a-și păstra locul în topul rețelelor de socializare ale lumii, Facebook este într-o continuă dinamică, pregătind noi și noi schimbări pentru utilizatori, în ton cu noile tendințe și cu ultimele tehnologii.
Iata cateva dintre schimbarile majore pe care Facebook le anunta in viitorul apropiat:
1. Aplicația Messenger
Apelurile video prin intermediul aplicației Messenger se vor schimba, aceasta fiind una dintre noutățile care îi vor bucura pe utilizatorii Facebook. Persoanele care doresc să inițieze apeluri video prin această aplicație vor beneficia de noi filtre mai speciale, care schimbă culorile. Aceste filtre amintesc de funcțiile pe care Instagram le are, astfel că efectele pe care Facebook le va include vor fi cele inspirate din reacțiile clasice și anume emoticoanele populare precum “Love”, “Wow” sau “Haha”.
2. Algoritm nou pentru News Feed
În prezent, utilizatorii de Facebook pot vedea doar 20% din postările prietenilor într-o zi obișnuită, restul fiind filtrat de Facebook. Pentru a schimba acest lucru, Facebook a anunțat de curând faptul că pregătește un nou algoritm pentru News Feed-ul rețelei de socializare.
Mai concret, afișările vor fi personalizate pentru fiecare utilizator în parte, pornind de la organizarea News Feed-ului având la bază ultimile 50 de interacțiuni pe care o persoană le are pe Facebook. Asta înseamnă că persoanele cu care interacționezi cel mai des vor influența modul de afișare, dar și content-ul pe care îl vizualizezi.
Crearea unui sistem capabil să decodifice cuvinte – un proiect de viitor al Facebook-ului
O echipă de peste 60 de oameni de știință și ingineri, specializați în tehnologii de inteligență artificială care permit înțelegerea limbajului, a sistemelor de inginerie cerebrală și a protezelor neurologice, lucrează la un proiect de anvergură, prin care se dorește crearea unui sistem capabil să decodifice cuvinte în partea creierului în care se află centrii limbajului și să le transcrie direct pe un computer la viteza de 100 de cuvinte pe minut, respectiv de cinci ori mai repede decât timpul necesar în prezent pentru a le scrie pe ecranul tactil al smartphone-ului.
„Și dacă ați putea să tastați direct din creier? Pare a fi imposibil, dar este mai aproape de realitate decât vă puteți imagina”, a declarat Regina Dugan, o responsabilă a Facebook, cu prilejul conferinței anuale a grupului pentru dezvoltatorii de aplicații (F8), desfășurată la San José, în California.
Este vorba despre un sistem complex, ce transformă cuvintele și sunetele în frecvențe care sunt transmise creierului, ideea fiind de a transmite direct aceste frecvențe, făcându-l pe utilizator să le simtă direct. Acesta „ar putea deveni într-o zi o proteză de limbaj pentru persoanele care suferă de probleme de comunicare sau un nou mijloc de a furniza instrucțiuni în realitatea augmentată”, a mai spus Regina Dugan.
Însă, pentru a ne putea bucura de această aplicație inovatoare, este nevoie de muncă și răbdare. Dezvoltarea acestui tip de tehnologii va dura probabil ani de zile.