-

Dietă și sport pentru sindromul metabolic

Dacă simți că te-ai îngrășat necontrolat de-a lungul anilor și ești la limită sau suspectat de anumite afecțiuni, se poate ca aceste fluctuații de greutate să fie începutul unei probleme mai grave.


Se poate sa fie vorba despre sindromul metabolic (sindromul rezistentei la insulina sau sindromul X) care nu este o boala de fapt, ci un factor de risc pentru aparitia unor boli de inima si diabet.

Acest risc este ridicat, daca ai sindrom metabolic, este de doua ori mai probabil sa capeti o boala de inima si de 5 ori mai probabil sa dezvolti diabet, comparativ cu o persoana ce nu are acest sindrom.

Cum stii daca ai sindrom metabolic?

Cu cat exista mai multe semne, cu atat creste riscul, insa doctorii iti pot da un diagnostic si iti pot oferi aceasta informatie prin cateva teste simple. Se poate sa ai sindromul metabolic daca se observa ca sunt prezenti cel putin 3 din 5 factori:

1. O burta mare sau corp in forma de mar; circumferinta taliei de peste 100 cm (la barbati) sau peste 90 cm (la femei)

2. Tensiunea arteriala de 130/85 sau mai mare

3. Glicemia peste 100 mg/dl (test de sange recoltat dimineata, pe stomacul gol)

4. Nivel al trigliceridelor crescut, peste 150 mg/dl

5. Colesterol HDL mai mic de 40 pentru barbati si mai mic de 50 pentru femei

In plus, pericolul creste mai ales daca iei un tratament medicamentos pentru oricare dintre aceste probleme medicale. Daca suspectezi ca ai sindrom metabolic sau daca ti s-a dat deja acest diagnostic, inca mai ai timp sa-ti schimbi stilul de viata. Prin dieta, exercitii fizice si o greutate normala pentru varsta si inaltimea ta, vei reduce considerabil riscurile asociate cu acest sindrom.

Daca reusesti sa slabesti, vei vedea o diferenta majora si nu trebuie sa ajungi (desi este indicat) la greutatea ideala pentru a te bucura de toate beneficiile. Daca ai 90 de kg si slabesti doar 6 kg, inseamna 7% din greutatea totala si inseamna ca ai facut un pas important in reducerea sanselor de a dezvolta diabet zaharat.

Ce dieta sa urmezi daca ai sindrom metabolic?

Chiar daca unele regimuri de slabire au multe restrictii alimentare, este vorba in primul rand despre schimbarea stilului de viata. In acest sens, dieta mediteraneana poate fi de ajutor.

Citeste continuarea pe curademiere.ro