-

Glutenul - modă sau necesitate?

Ai observat că în ultimul timp, din ce în ce mai multe produse din rafturile magazinelor sunt etichetate ca fiind fără gluten.


Poate ca ai adoptat deja regimul fara gluten, mai ales ca un chestionar a dezvaluit faptul ca aproape 30% dintre adulti prefera sa evite aceasta substanta.

Glutenul este o proteina ce se regaseste intr-o varietate de alimente, de la cele produse din faina, grau, secara sau orz, pana la cele procesate. Dar exista beneficii reale pentru sanatate daca eviti glutenul sau este doar o moda in noile regimuri de slabire?

Rezultatele studiilor in domeniu sunt clare – pentru cei ce sufera de boala celiaca, o afectiune autoimuna ereditara, este indispensabila eliminarea glutenului pentru a controla simptomele. Aceeasi recomandare se aplica si pentru cei care au alergie la grau sau pentru persoanele care au o sensibilitate crescuta la gluten.

Pentru marea majoritate insa, nu este necesar ca glutenul sa fie complet exclus din alimentatie si totusi multi aleg sa o faca. Un studiu publicat recent in revista medicala Digestion a relevat faptul ca 86% dintre cei care credeau ca sunt sensibili la gluten il puteau tolera fara nicio problema si fara niciun efect secundar.

Citeste continuarea pe curademiere.ro