-

Dieta în afecțiunile reumatismale. Ce să mănânci ca să nu te doară oasele

Nu există om să nu aibă o afecțiune reumatismală cât de mică. Durerile de spate, de încheieturi, de gât şi de cap fac parte din simptomatologia bolilor reumatismale. Ele se acutizează atunci când temeperatura scade şi când umezeala se simte în atmosferă. Nu contează ce vârstă ai, poți fi copil sau bătrân, dar dacă boala găsește punctul slab, se strecoară precum apa în crăpăturile unei pietre. Durerea este mai intensă în anotimpurile reci și cu precipitații intense, dar și vara poate să se facă simțită, mai ales atunci când se anunță ploi și genuchiul tău devine cel mai sigur meteorolog...

În bolile reumatice, de tipul osteoporozei, reumatismelor inflamatorii, artrozei, spondilozei, fizioterapia şi medicaţia ne ajută să scăpăm de durere, dar nu sunt suficiente. Rezultate mult mai bune se pot obţine dacă, pe lângă acestea, avem grijă să optăm pentru acele alimente care luptă împotriva factorului inflamator generator de reumatism. Mişcarea completează regimul alimentar. Ea ne ajută să ne menţinem activ sistemul locomotor. În plus, multe persoane au scăpat de durerile reumatice în urma câtorva şedinţe de acupunctură făcute înainte de sosirea toamnei. 

Iată câteva sugestii, în funcție de tipul de afecțiune:

1. În reumatism

Persoanele care au o boală reumatică trebuie să adopte un regim alimentar diversificat, din care să nu lipsească proteinele, lipidele, vitaminele, sărurile minerale şi apa. Laptele, brânzeturile, carnea, peştele, legumele, fructele şi cerealele sunt cele mai importante categorii de alimente care îi vin în ajutor persoanei reumatice. Este recomandat ca toate aceste alimente să fie de bună calitate, proaspete şi neprocesate . Se va sonsuma carne slabă, nu preparate din carne (mezeluri, cârnaţi), peşte de calitate, nu preparate din peşte (icre), şi legume şi fructe proaspete. Cerealele cele mai bune sunt cele integrale, care nu conţin zahăr sau alte adaosuri artificiale.

2. În osteoporoză

Osteoporoza este o afecţiune a cărei apariţie este favorizată de aportul insuficient de calciu şi de vitamina D, de dezechilibrele alimentare, de menopauza netratată, sedentarism, fumat, tratament cu anumite medicamente.
Pentru a suplini carenţa de calciu, persoanele care au osteoporoză trebuie să includă în alimentaţia lor următoarele alimente: lapte, ouă, brânză de vaci, iaurt, broccoli, sardine, prune uscate, caşcaval, ciocolată neagră. De carenţa de vitamina D putem scăpa dacă consumăm peşte (ton, sardine, untură de peşte), carne de pasăre şi de porc, ficat, brânzeturi, germeni de grâu.

3. În artroză şi spondiloză

Artroza constă în leziunea cartilagiului unei încheieturi, afectând în special mâinile, genunchii, şoldurile şi coloana vertebrală. Spondiloza reprezintă uzura discurilor intervertebrale ce apare din cauza obezităţii, a scăderii tonusului muscular sau a poziţiilor greşite din timpul muncii la birou. Excesul de greutate dăunează foarte mult persoanelor care suferă de artroză şi spondiloză, de aceea li se recomandă un regim de slăbire alături de medicaţie şi de alimentaţia specifică. Cele mai recomandate alimente sunt cele care conţin vitamina C, betacaroten, seleniu, zinc, cupru şi polifenoli. Este vorba de legume verzi, fructe proaspete, roşii, orez, ridichi, cereale, germeni de grâu, spanac, nuci şi migdale.

4. În poliartrita reumatoidă

Unul dintre cele mai severe tipuri de reumatism inflamatoriu este poliartrita reumatoidă, a cărei terapie nutriţională trebuie să se bazeze pe un consum redus de proteine (în special de carne şi produse din carne) pentru că acestea favorizează puseurile inflamatorii. În schimb, se recomandă un consum sporit de peşte şi untură de peşte considerate atât de benefice pentru suferindul de poliartrită.