Ascultă Radio Antena Satelor Live

Aportul ridicat de sare creşte riscul de insuficienţă cardiacă

Insuficiența cardiacă nu înseamnă că inima a încetat să mai funcționeze. Mai degrabă, înseamnă că puterea de pompare a inimii este mai slabă decât în mod normal. Cu insuficiență cardiacă, sângele se mișcă prin inimă și corp într-un ritm mai lent, iar presiunea în inimă crește. Ca urmare, inima nu poate pompa suficient oxigen și substanțe nutritive pentru a satisface nevoile organismului.

04 Septembrie 2017, 14:50

Camerele inimii pot răspunde prin întindere pentru a ține mai mult sânge pentru a pompa prin corp sau prin a deveni rigid și îngroșat. Acest lucru ajută la menținerea mișcării sângelui, dar pereții mușchiului cardiac se pot slăbi în cele din urmă și devin incapabili să pompeze la fel de eficient.

Ca urmare, rinichii pot răspunde prin provocarea de a reține organismul fluid (apă) și sare. Dacă lichidul se acumulează în brațe, picioare, glezne, picioare, plămâni sau alte organe, corpul devine congestionat, iar insuficiența cardiacă congestivă este termenul folosit pentru a descrie starea.

Medicația și modificarea modului în care trăiți pot face o diferență reală in fața acestor simptome. Persoanele cu insuficiență cardiacă prezintă simptome diferite, așa că adresați-vă medicului pentru a afla ce este mai bine pentru dvs. (PM)

Dieta bogată în sare creşte riscul de insuficienţă cardiacă. Un studiu finlandez la care au participat peste patru mii de persoane relevă faptul că aportul ridicat de sare este o cauză majoră a tensiunii arteriale şi un cunoscut factor de risc pentru accident vascular cerebral şi pentru boli coronariene.

Pekka Jousilahti, cercetător la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Bunăstare din Helsinki, Finlanda, a publicat rezultatele studiului în „European Heart Journal”.

Consumul individual de sare a fost măsurat în probele de urină. În timpul perioadei de studiu, întins pe o durată de 12 ani, 121 dintre cei 4.630 de participanţi au dezvoltat insuficienţă cardiacă.

Persoanele care au consumat mai mult de 13,7 grame de sare pe zi au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă decât grupul care a consumat sub 6,8 grame de sare pe zi. Organziaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un aport maxim de sare de cinci grame pe zi şi defineşte drept cerinţă zilnică fiziologică două până la trei grame.

Potrivit preşedintelui Societăţii de Cardiologie din Austria (ÖKG), Andrea Podczeck-Schweighofer, aportul de sare este însă cu mult peste aceste recomandări, prezentând astfel un risc pentru sănătate.

Mai mult de jumătate dintre adulţi şi persoanele în vârstă consumă aproximativ zece grame de sare pe zi, echivalentul a două linguriţe.

„Datele oferite de studiul finlandez sunt un indiciu suplimentar că o dietă adecvată şi un stil de viaţă sănătos previn bolile cardiovasculare”, a spus Andrea Podczeck-Schweighofer.

Potrivit datelor furnizate de Centrul german de consum, aproximativ 80% din consumul zilnic de sare provine din produsele alimentare prelucrate. Principalele surse sunt: pâine şi produse de patiserie, cârnaţi şi alte preparate din carne, lactate şi brânză.

Sursa: rador.ro

Regula de aur a dietei acido-bazice
Diete 17 Februarie 2024, 12:20

Regula de aur a dietei acido-bazice

Dieta acido-bazică este o modalitate reală de a face sistemul digestiv să funcționeze din nou cum trebuie și de a scăpa de...

Regula de aur a dietei acido-bazice
Dieta și bărbații
Diete 16 Februarie 2024, 12:27

Dieta și bărbații

Și bărbații vor să scape de kilogramele nedorite. Aspectul lor este în joc, dar și sănătatea lor. Înainte de vârsta de 30 de...

Dieta și bărbații
Dieta - ce e adevărat, ce e fals?
Diete 15 Februarie 2024, 12:37

Dieta - ce e adevărat, ce e fals?

Primăvara este sezonul dietelor. Nu vă lăsați păcăliți de toate promisiunile miraculoase pe care le auziți peste tot. Aflați...

Dieta - ce e adevărat, ce e fals?
Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Diete 13 Februarie 2024, 14:18

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelul colesterolului care este prea ridicat poate fi controlat prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Slăbire: plantele, aliații siluetei tale
Diete 11 Ianuarie 2024, 21:11

Slăbire: plantele, aliații siluetei tale

Sărim peste mese sau mâncăm pe fugă din lipsă de timp, ciugulim pentru a compensa: stilul nostru de viață nu ne permite...

Slăbire: plantele, aliații siluetei tale
Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Diete 23 Noiembrie 2023, 16:51

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale

Studiul, realizat de un grup de cercetători britanici, și-a propus să analizeze recomandările alimentare cu fructe de...

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Noiembrie 2023, 13:40

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente

Acest studiu investighează aportul de micronutrienți de risc din alimente nefortificate, alimente fortificate și suplimente...

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Octombrie 2023, 19:47

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă

unei greutati stabile, fara prea multe variatii, este importanta pentru a nu perturba functionarea organismului nostru. Un...

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă