-

Aportul ridicat de sare creşte riscul de insuficienţă cardiacă

Insuficiența cardiacă nu înseamnă că inima a încetat să mai funcționeze. Mai degrabă, înseamnă că puterea de pompare a inimii este mai slabă decât în mod normal. Cu insuficiență cardiacă, sângele se mișcă prin inimă și corp într-un ritm mai lent, iar presiunea în inimă crește. Ca urmare, inima nu poate pompa suficient oxigen și substanțe nutritive pentru a satisface nevoile organismului.

Camerele inimii pot răspunde prin întindere pentru a ține mai mult sânge pentru a pompa prin corp sau prin a deveni rigid și îngroșat. Acest lucru ajută la menținerea mișcării sângelui, dar pereții mușchiului cardiac se pot slăbi în cele din urmă și devin incapabili să pompeze la fel de eficient.

Ca urmare, rinichii pot răspunde prin provocarea de a reține organismul fluid (apă) și sare. Dacă lichidul se acumulează în brațe, picioare, glezne, picioare, plămâni sau alte organe, corpul devine congestionat, iar insuficiența cardiacă congestivă este termenul folosit pentru a descrie starea.

Medicația și modificarea modului în care trăiți pot face o diferență reală in fața acestor simptome. Persoanele cu insuficiență cardiacă prezintă simptome diferite, așa că adresați-vă medicului pentru a afla ce este mai bine pentru dvs. (PM)

Dieta bogată în sare creşte riscul de insuficienţă cardiacă. Un studiu finlandez la care au participat peste patru mii de persoane relevă faptul că aportul ridicat de sare este o cauză majoră a tensiunii arteriale şi un cunoscut factor de risc pentru accident vascular cerebral şi pentru boli coronariene.

Pekka Jousilahti, cercetător la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Bunăstare din Helsinki, Finlanda, a publicat rezultatele studiului în „European Heart Journal”.

Consumul individual de sare a fost măsurat în probele de urină. În timpul perioadei de studiu, întins pe o durată de 12 ani, 121 dintre cei 4.630 de participanţi au dezvoltat insuficienţă cardiacă.

Persoanele care au consumat mai mult de 13,7 grame de sare pe zi au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă decât grupul care a consumat sub 6,8 grame de sare pe zi. Organziaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un aport maxim de sare de cinci grame pe zi şi defineşte drept cerinţă zilnică fiziologică două până la trei grame.

Potrivit preşedintelui Societăţii de Cardiologie din Austria (ÖKG), Andrea Podczeck-Schweighofer, aportul de sare este însă cu mult peste aceste recomandări, prezentând astfel un risc pentru sănătate.

Mai mult de jumătate dintre adulţi şi persoanele în vârstă consumă aproximativ zece grame de sare pe zi, echivalentul a două linguriţe.

„Datele oferite de studiul finlandez sunt un indiciu suplimentar că o dietă adecvată şi un stil de viaţă sănătos previn bolile cardiovasculare”, a spus Andrea Podczeck-Schweighofer.

Potrivit datelor furnizate de Centrul german de consum, aproximativ 80% din consumul zilnic de sare provine din produsele alimentare prelucrate. Principalele surse sunt: pâine şi produse de patiserie, cârnaţi şi alte preparate din carne, lactate şi brânză.

Sursa: rador.ro