-

Moderație și control, un Crăciun fără kilograme în plus

Conform unui studiu britanic, informarea privitoare la nutriție și cântăritul frecvent ne scutesc de kilograme în plus în perioada sărbătorilor.

Perioada dinaintea Crăciunului si în general sărbătorile vin cu numeroase ispite culinare: peste tot găsim prăjituri si alte dulciuri, la târgurile de Crăciun se bea vin fiert, iar mesele festive sunt pline de bucate traditionale si deserturi ademenitoare.

În mod traditional mâncăm foarte mult în această perioadă, fără să ne gândim la kilograme. Urmările ne sunt cunoscute.

Un studiu din 2016 al unor cercetători americani de la Universitatea Cornell arată că la 10 zile după Crăciun, germanii acumulează cele mai multe kilograme.

În medie, participantii la acest studiu s-au îngrăsat cu 0,6 la sută după sărbători.

În aceeasi perioadă de după Crăciun, cluburile de fitness au înregistrat, deloc surprinzător, cele mai multe înscrieri.

Dar, evident, germanii nu sunt singurii care se confruntă cu această problemă.

Dacă la Berlin sau la München se mănâncă de Crăciun gâscă la cuptor alături de cartofi si varză rosie, iar apoi deserturi felurite, în România sarmalele, fripturile si torturile din beltug ridică numărul caloriilor peste măsură.

Anul acesta, sase cercetătoare de la universitătile britanice Birmingham si Loughborough au câteva sfaturi simple prin care se pot evita kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor.

Conform studiului desfăsurat de acestea pe o perioadă de doi ani, publicat în revista medicală "The BMJ", scăpăm comparativ greu de grăsimea depusă în perioada Crăciunului.

Conform medicului Amanda Daley, una dintre autoarele studiului, oamenii se îngrasă cu 1 kg pe an.

O mare parte din această greutate este acumulată în perioada Crăciunului.

Un kilogram per se nu ar fi mult, spune aceasta. Dar în 10 ani, diferenta este semnificativă.

"Numai în ziua de Crăciun se consumă până la 6000 calorii - de peste trei ori mai mult decât cantitatea zilnică necesară", spune Frances Mason, autoarea principală a studiului si cercetătoare în nutritie la Universitatea Birmingham.

Mâncat cu cap, midcare suficientă

În plus, voluntarii au fost rugati să facă mai multă miscare, cel putin 10.000 de pasi pe zi.

De asemenea, să evite statul îndelungat pe scaun, iar la fiecare oră să se ridice în picioare cel putin 10 minute.

Pentru a le oferi o idee concretă despre câtă miscare e necesară pentru a arde excesele culinare de Crăciun, participantii au primit o listă cu sportul recomandat după fiecare gustare sau băutură.

De exemplu, pentru a arde caloriile continute într-o cană de vin fiert, trebuie să meargă 13 minute.

Celălalt grup de voluntari a primit numai un document informativ despre o viată sănătoasă, fără sfaturi concrete referitoare la nutritie.

Toti participantii au fost măsurati si cântăriti în lunile noiembrie si decembrie, cât si în ianuarie si februarie, pe perioada anilor în care s-a desfăsurat studiul.

Când suntem constienti de ceea ce facem, ne putem schimba comportamentul

Rezultatele nu sunt surprinzătoare, dar foarte clare.

Voluntarii sfătuiti în detaliu au ajuns chiar să slăbească în medie un sfert de kilogram, în ciuda ispitelor culinare din perioada sărbătorilor, în timp ce participantii din al doilea grup s-au îngrăsat în medie cu 0,37 kilograme. 

Corecta informare despre alimentatia sănătoasă si cântăritul în mod regulat sunt elemente care ne pot disciplina, este concluzia cercetătoarelor.

Autoarele studiului, sprijinite si de Institutul National pentru Cercetarea Sănătătii (NIHR) din Marea Britanie, încheie prin a sfătui autoritătile în domeniu să demareze programe detaliate de informare cu privire la nutritie.

"Studiul nostru demonstrează că si o mică interventie în perioada Crăciunului poate preveni îngrăsarea", conchide Amanda Daley.

Sursa: rador

Articole înrudite