Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se face cafeaua decofeinizată

Cafeaua fără cofeină este o băutura realizată din boabe de cafea a căror cantitate cea mai mare de cofeină a fost îndepărtată înainte de procesul de prăjire și măcinare.

Cum se face cafeaua decofeinizată

21 Iulie 2021, 14:52

Mulți iubitori de cafea sunt, din păcate, foarte sensibili la cofeină, ceea ce poate fi o problemă reală pentru persoanele predispuse la efectele negative ale cofeinei. Chiar și doar 10 miligrame de cofeină pot provoca o mare suferință. O problemă de care tind să sufere persoanele sensibila la cofeină este durerea de cap, care poate varia de la moderată la severă.

Acesta este motivul pentru care practic toată cafeaua decofeinizată are mai puțin de 10 miligrame de cofeină. Norma este de 2 până la 5 mg pe porție.

În mod uimitor, în zilele noastre, cafeaua decofeinizată compune undeva în jur de 12% din consumul total global de cafea (PM).

Consumul de cafea decofeinizată reprezintă circa 12% din consumul total de cafea la nivel mondial. Această cafea conţine totuşi circa 1-2% cofeină. Există circa 1.200 de compuşi chimici în cafea, jumătate dintre aceştia contribuind la aroma ei. O ceaşcă normală de cafea cu cofeină conţine aproximativ 50-70 miligrame din acestă substanţă, cantitatea variind în funcţie de metoda de preparare şi de soiul respectiv. Pentru multe persoane însă, chiar şi o cantitate de 10 miligrame de cofeină poate crea disconfort, stări de agitaţie sau tahicardii.

Există mai multe metode folosite pentru extragerea cofeinei din cafea, care modifică în primul rând aroma acesteia. Cafeina este o componentă care dă cafelei savoarea sa specifică, acrişor-amăruie.

Procesele de decofeinizare prespun înmuierea boabelor verzi de cafea în apă fierbinte şi adăugarea unui solvent sau carbon activ, care sunt folosite pentru a extrage sau dizolva cafeina. Solvenţii utilizaţi în mod frecvent sunt clorura de metilen sau acetatul de etil. În urma primei etape a procesului, boabele de cafea îşi pierd cea mai mare parte din aromă. Unele metode utilizează soluţia folosită iniţial, din care a fost eliminată cofeina, pentru a reînmuia boabele şi a le reda aroma.
Acest proces pe care l-am descris a fost inventat în 1905 de Ludwig Roselius, dar folosea benzenul, o hidrocarbură cu potenţial toxic. Cafeaua era înmuiată într-o soluţie salină şi apoi era tratată cu benzen. Astăzi, metoda e considerată periculoasă pentru sănătate şi nu mai este utilizată.
O altă metodă foloseşte aburul fierbinte în loc de apă pentru a înmuia boabele de cafea, care apoi sunt spălate cu solvenţii acetat de etil sau clorură de metilen pentru a dizolva cafeina. După tratatarea boabelor cu aceste substanţe, ele sunt limpezite cu apă şi introduse din nou în abur. Acetatul de etil este un ester (derivat al acizilor carboxilici) care se regăseşte în stare naturală în fructe şi legume cum ar fi bananele, merele şi în cafea. Folosirea lui prezintă cea mai mare siguranţă pentru că nu are efecte nedorite şi nu afectează nici alţi compuşi din cafea. 96-97% din cantitatea de cofeină este astfel eliminată. Multă vreme a fost preferată clorura de metilen, pentru că utilizarea ei păstra cel mai bine gustul cafelei, dar s-a renunţat la aceasta când s-a constatat că are un impact negativ asupra stratului de ozon al Terrei şi că este totuşi un compus cu un risc mai mare pentru sănătate. Actualmente se foloseşte predominant acetatul de etil.
Metoda „Swiss Water Process” utilizează un filtru din cărbune şi un solvent pe bază de dioxid de carbon comprimat. Boabele verzi sunt înmuiate în apă fierbinte. Soluţia rezultată este strecurată prin filtrele de cărbune activate cu solvent pentru a extrage cofeina. Boabele sunt apoi reintroduse în ea, pentru a reabsorbi aroma, dar nu şi cofeina. Metoda reuşeşte să elimine circa 98% din concentraţia de cofeină.

O altă metodă foloseşte apă minerală şi este similară celei bazate pe dioxid de carbon comprimat, dar în locul extragerii cofeinei cu ajutorul filtrelor, aceasta este eliminată prin clătirea cu apă minerală într-un al doilea vas, potrivit Rador.
Foto: pixabay

Regula de aur a dietei acido-bazice
Diete 17 Februarie 2024, 12:20

Regula de aur a dietei acido-bazice

Dieta acido-bazică este o modalitate reală de a face sistemul digestiv să funcționeze din nou cum trebuie și de a scăpa de...

Regula de aur a dietei acido-bazice
Dieta și bărbații
Diete 16 Februarie 2024, 12:27

Dieta și bărbații

Și bărbații vor să scape de kilogramele nedorite. Aspectul lor este în joc, dar și sănătatea lor. Înainte de vârsta de 30 de...

Dieta și bărbații
Dieta - ce e adevărat, ce e fals?
Diete 15 Februarie 2024, 12:37

Dieta - ce e adevărat, ce e fals?

Primăvara este sezonul dietelor. Nu vă lăsați păcăliți de toate promisiunile miraculoase pe care le auziți peste tot. Aflați...

Dieta - ce e adevărat, ce e fals?
Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Diete 13 Februarie 2024, 14:18

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelul colesterolului care este prea ridicat poate fi controlat prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Slăbire: plantele, aliații siluetei tale
Diete 11 Ianuarie 2024, 21:11

Slăbire: plantele, aliații siluetei tale

Sărim peste mese sau mâncăm pe fugă din lipsă de timp, ciugulim pentru a compensa: stilul nostru de viață nu ne permite...

Slăbire: plantele, aliații siluetei tale
Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Diete 23 Noiembrie 2023, 16:51

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale

Studiul, realizat de un grup de cercetători britanici, și-a propus să analizeze recomandările alimentare cu fructe de...

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Noiembrie 2023, 13:40

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente

Acest studiu investighează aportul de micronutrienți de risc din alimente nefortificate, alimente fortificate și suplimente...

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Octombrie 2023, 19:47

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă

unei greutati stabile, fara prea multe variatii, este importanta pentru a nu perturba functionarea organismului nostru. Un...

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă