Ce este piramida alimentară?
Este mai ușor de spus decât de făcut să ai o alimentație echilibrată? Cu piramida alimentară, nu trebuie să faceți un munte dintr-un deal! Cu cât urci mai mult în piramidă, cu atât proporțiile relative ale diferitelor niveluri ale piramidei scad...
Articol de Simona Lazăr, 17 Decembrie 2024, 14:53
Piramida alimentară nu numai că prezintă diferitele familii de alimente, dar oferă și informații cu privire la cantitățile care trebuie consumate pentru a atinge obiectivul unei alimentații sănătoase: „alimentele de la baza acestei structuri sunt cantitativ cele mai reprezentate, cantitățile scăzând cu cât se urcă mai sus”.
Picioarele în apă
Peste 60% din corpul uman este alcătuit din apă, așa că nu este de mirare că piramida este scăldată în apă. Trebuie să bem de mai multe ori pe zi, chiar dincolo de nevoia de a ne potoli setea și în funcție de pierderile datorate climei și activității fizice.
Prietenii noștri amidonoși
Pâinea diversă, cartofii, pastele, orezul, cușcușul, leguminoasele, cerealele și derivatele lor trebuie să fie prezente la fiecare masă și în cantități suficiente. Bogate în energie, acestea contribuie activ la aportul zilnic de fibre alimentare, vitamine B, magneziu și fier, fiind în același timp sărace în grăsimi (cu excepția produselor prăjite).
Legume mari
Legumele sunt sărace în calorii și bogate în apă, minerale și oligoelemente, vitamine și fibre alimentare. Dacă le alegeți pe cele mai colorate, veți avea parte de mulți antioxidanți (carotenoizi, polifenoli-flavonoizi). Obiectiv: cel puțin 5 legume ȘI fructe pe zi!
O politică fructuoasă
Fructele sunt bogate în apă, minerale, oligoelemente, vitamine și fibre dietetice. Sărace în grăsimi, conținutul lor de zahăr variază (de la 4% în coacăze la 20% în banane). Alegerea lor când sunt coapte și cât mai colorate garantează un aport bun de antioxidanți.
O, Doamne!
Principala caracteristică a produselor lactate este conținutul lor ridicat de calciu și proteine. Caloriile și vitaminele liposolubile (A, D, E și K) din produsele lactate depind de cât dedegresat este laptele: aportul scade de la laptele integral la laptele degresat.
Carnea de vită și morcovii
Carnea, carnea de pasăre, peștele și ouăle sunt bogate în proteine cu valoare biologică ridicată, precum și în fier și vitamina B12 ușor asimilabile. În cultura noastră, acestea sunt de obicei în centrul farfuriei și au fost supraprețuite.
Grăsime vizibilă
Untul, grăsimile tartinabile, uleiurile, maionezele și derivatele, smântâna etc., sunt bogate în energie lipidică. Prin urmare, trebuie să învățăm să le gestionăm cu moderație.
Non-esențiale
În vârful piramidei se află alimentele pe care le consumăm pentru „distracție” sau din hedonism. Toate aceste alimente au o densitate energetică ridicată și vor fi consumate doar în porții mici, ocazional.
Sănătate!
Vinul, berea, lichiorurile, băuturile spirtoase și aperitivele nu sunt bune pentru organism. Nu sunt recomandate copiilor mici, adolescenților, femeilor însărcinate sau celor care conduc o mașină. Pentru plăcere: maximum 2 pahare pe zi!