Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum previi toxiinfecţiile alimentare

Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni determinate de alimente contaminate de o bacterie, virus sau parazit. Majoritatea persoanelor, consumând alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, peşte, fructe de mare, ouă, lactate) sau nu au fost refrigerate la temperatura potrivită ori nu au fost spălate bine.

14 Mai 2015, 07:46

Prevenţie şi tratament
Prin simpla respectare a unor măsuri de igienă şi a unor recomandări în privinţa preparării alimentelor de origine animală care au un risc mai mare de a fi contaminate, boala poate fi prevenită.

Spală-te pe mâini înainte de a mânca/prepara ceva de mâncare.
Spală bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.
Păstrează carnea crudă/peştele crud separat de alte alimente deoarece carnea/peştele pot fi infectate uşor cu diverşi germeni şi pot contamina celelalte alimente.

Nu consuma lapte crud nepasteurizat.
Prepară termic fructele de mare, precum şi alimentele de origine animală până la o temperaturaă sigură - carnea de vită şi porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouăle până când gălbenuşul este tare.
Nu lăsa mâncare gătită la temperatura camerei, mai mult de două ore.
În cazul în care ai făcut o toxiinfecţie alimentară, evită contactul cu membrii familiei sau cu alte persoane, pe perioada bolii.
Alimentele care pot duce la toxiinfecţie sunt cele care se alterează repede: laptele şi derivatele lui (brânză, smântână, iaurt, frişcă, creme şi îngheţată), preparatele din carne, ouăle (consumate ca atare ori sub formă de maioneză).

Ce faci dacă ai toxiinfecţie
Dacă te confrunţi cu o toxiinfecţie uşoară trebuie să respecţi câteva reguli de bază:
bea multe lichide pentru a nu te deshidrata - apă, ceai îndulcit, compot, supă sărătă. Evită cafeaua şi alcoolul
mesele trebuie să fie mici şi dese, cu alimente uşor de digerat
evită sosurile, grăsimile, prăjelile şi laptele dulce
alege alimente fierte şi sărate - orez, carne, legume, cartofi, paste, banane chiar şi biscuiţi
după normalizarea stării generale de sănătate alimentele de bază pot fi intoduse în dietă în mod treptat.

În general toxiinfecţiile alimentare evoluează favorabil şi nu necesită tratament antibiotic. Doar în situaţiile severe, cu deshidratare, febră mare (la copii, bătrâni) sunt necesare internarea şi tratamentul intravenos (rehidratare cu perfuzii, antibiotice injectabile).

Cele mai frecvente microorganisme care produc toxiinfecţii alimentare sunt Salmonella, Escherichia coli, virusul hepatic A, Listeria etc. Întotdeauna trebuie să acorzi o mare atenţie produselor pe care le cumperi, dar şi modului în care le prepari. În perioada de recuperare este important să se evite alimentele greu de digerat şi condimentele, precum şi laptele dulce.

Manifestări frecvente ale toxiinfecţiei:
greaţă
vărsături
dureri abdominale
dureri de cap
diaree
febră
oboseală fizică
în diareea infecţioasă apar scaune apoase numeroase.
De obicei simpromele dispar a două zi, însă există şi cazuri grave când acestea persistă, în special la copii.

Cei mai vulnerabili în cazul unei astfel de boli sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice ori cele cu imunitate scăzută

Pericolele medicamentelor
Pilula de sanatate 16 Aprilie 2024, 08:25

Pericolele medicamentelor

Medicamentele au rolul de a vindeca, dar nu sunt lipsite de toxicitate, iar administrarea lor comportă un risc. Numărul de...

Pericolele medicamentelor
A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 19:32

A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară

În această perioadă, polenul arborilor înfloriţi, polenul de iarbă şi sporii de mucegai sunt principalii alergeni care...

A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară
Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 18:32

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, iar unii dintre ei ajung să aibă şi complicaţii. Este una dintre cele mai...

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli
Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 08:30

Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor

Consiliul Europei și-a stabilit obiectivul de a oferi mijloacele necesare pentru a combate în mod eficient medicamentele și...

Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor
Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare
Pilula de sanatate 14 Aprilie 2024, 08:33

Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare

Supunerea chimică este definită ca fiind "administrarea uneia sau mai multor substanțe psihoactive în scopuri criminale...

Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare
Fibromialgia - marcată de oboseală și durere
Pilula de sanatate 13 Aprilie 2024, 08:38

Fibromialgia - marcată de oboseală și durere

Fibromialgia este o boală puțin cunoscută, pentru care nu există încă un tratament. Cu toate acestea, anumite medicamente pot...

Fibromialgia - marcată de oboseală și durere
Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?
Pilula de sanatate 12 Aprilie 2024, 08:43

Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?

Volumul corpuscular mediu (VGM) și conținutul mediu corpuscular de hemoglobină (CMHM) sunt două măsurători efectuate în...

Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?
Excedent de rezerve de sânge în judeţul Vrancea
Pilula de sanatate 11 Aprilie 2024, 18:41

Excedent de rezerve de sânge în judeţul Vrancea

Este nevoie, la nivel naţional, de sânge din anumite grupe, în special cele cu RH negativ, care sunt şi destul de rare....

Excedent de rezerve de sânge în judeţul Vrancea