-

Boala Crohn - tot ce trebuie să știi despre ea

Boala Crohn este caracterizată de inflamația cronică a peretelui tubului digestiv, în special la nivelul porțiunii terminale a intestinului subțire (ileon) și colonului, însă poate afecta orice segment de la esofag până la anus.

Mecanismele principale prin care se produce boala au legătură cu o tulburare a sistemului imun prin care sunt atacate componente ale mucoasei tractului digestiv. Printre posibilele cauze care duc la declanșarea acestor mecanisme se numără factorii genetici, infecțioși (unele bacterii și virusuri), alimentari (alergiile alimentare). Afecțiunea apare mai frecvent la persoanele tinere (fumătoare, în context de administrare de anticoncepționale sau antiinflamatoare nesteroidiene). Se cunoaște că factorii imunologici și stresul conduc la episoade de agravare. Simptomele sunt mai severe dacă este afectată o porțiune mai mare din tubul digestiv.

Diareea este simptomul cel mai frecvent al bolii Crohn. Alte simptome digestive sunt reprezentate de dureri abdominale persistente, fisuri și fistule anale. Starea generală este de obicei alterată și sunt asociate și alte manifestări extradigestive (febră sau subfebrilitate, dureri osoase și articulare, scădere în greutate, afte bucale, erupții pe piele, uveita (afectare oculară), la copii este întărziată creșterea). Există și situații în care sunt prezente simptome minimale.

Stabilirea diagnosticului se bazează pe simptome și pe explorările care se efectuează. Endoscopia (colonoscopie, gastro-duodenoscopie) cu biopsie joacă un rol major. Uneori diagnosticul se pune în contextul unei complicații cum este fistula digestivă (canal patologic de comunicare între tubul digestiv și organe învecinate).

Complicațiile care însoțesc boala Crohn sunt:

stenoze (zone de îngustare ale tubului digestiv)
fistule și abcese
megacolon toxic
perforația colonului
cancer de colon
anemie
scădere marcată în greutate

Tratamentul în medicina alopată

Se indică respectarea unui regim alimentar adaptat fircărui pacient, care devine foarte strict în perioada cu scaune diareice frecvente.

Tratamentul este diferit în funcție de forma bolii (inactivă, ușoară, moderată, severă).

Tratamentul medicamentos:

De primă linie sunt antiinflamatoarele. Se utilizează preparate pe bază de acid 5 – aminosalicilic (ex. Sulfasalazina, Mesalazina), corticosteroizi administrați local sau sistemic.

Dacă manifestările nu răspund la medicația menționată, se apelează la compuși precum 6-mercaptopurina, azatioprina, ciclosporina, agenți biologici (infliximab, adalimumab).

Citeste continuarea pe pirasan.ro