-

Atenţie! Cunsumul de grapefruit asociat cu administrarea de medicamente este extrem de periculos!

Grapefruit-ul este fructul recunoscut pentru bogăţia sa de vitamine (C, A, B1, B3, B5), o jumătate de fruct asigurând 60% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Este şi o sursă excelentă de fibre, care calmează apetitul şi regularizează tranzitul.

Dar, trebuie ştiut că grapefruit-ul are şi defecte: conţine naringină, substanţă care interacţionează cu anumite medicamente şi le face ineficiente sau, mai rău, creşte frecvenţa şi gravitatea efectelor adverse. Cercetătorii în domeniu, îi atenţionează pe cei care iau medicamente prescrise pentru anumite boli să fie precauţi cu consumul acestor fructe.

Ingredientele periculoase din sucul de grapefruit sunt un grup de substanţe chimice cunoscute sub numele de furanocumarine, explică farmacologul David Bailey de la Institutul de Cercetări Medicale Lawson, din Ontario, Canada. Aceste substanţe se mai găsesc şi în portocalele de Sevilla, în lime şi în pomelo. Furanocumarinele se ataşează – şi astfel fac inactivă – de enzima CYP3A4, ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, prea multe medicamente vor rămâne în sistemul pacientului pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moartea subită, distrugerea rinichilor, sângerări gastrointestinale şi alte probleme.

Studiul a vizat efectul pe care îl are consumul de suc de grapefruit în combinaţie cu un anumit gen de medicamente prescrise pentru perioade lungi. Înainte de 2008 exista o listă cu 17 medicamente care nu trebuiau luate în combinaţie cu suc de grapefruit, această listă ajungând în prezent la 44 de medicamente.

Pe lista medicamentelor periculoase sunt unele prescrise în mod uzual, cum are fi cele pentru scăderea colesterolului (grupul de medicamente numite statine) şi cele pentru întreţinerea inimii (grupul de medicamente numite beta-blocante).

De asemenea, persoanele care fac chimioterapie trebuie să evite sucul de grapefruit, deoarece acest citric oboseste ficatul, care este slăbit deja. De asemenea, nu bea niciodată suc de grapefruit dacă eşti sub tratament sau dacă ai luat ocazional unul dintre următoarele medicamente: anti - inflamatoare, pastile care scad colesterolul, anti-hipertensive.