-

Cum ne protejăm ochii la soare?

Ce e atât de special la ochelarii de soare încât au devenit printre cele mai populare accesorii fashion?

Ei se mulează instant personalității noastre, ne dau o stare de bine și un look de star cât am clipi din ochi. Dar mai mult decât un accesoriu la modă, ochelarii de soare sunt un aliat deosebit pentru sănătatea ochilor.

Iată de ce e bine să știm cât mai multe informații despre ei și cum să-i alegem.

Radiația UV are efect nociv asupra ochilor

Radiația ultravioletă (UV) este o componentă a luminii solare, clasificată după lungimea de undă în UVA, UVB, UVC. Cu cât este mai scurtă lungimea de undă, cu atât este mai mare nivelul energiei și potențialul nociv al expunerii.

Razele UVA, cu cea mai mare lungime de undă, produc bronzarea pielii și sunt asociate cu îmbătrânirea prematură a acesteia; razele UVB pot determina arsuri la nivelul pielii și sunt cel mai adesea asociate cu cancerul de piele și cu cataracta; razele UVC au cea mai scurtă lungime de undă și sunt cele mai periculoase, însă, din fericire, sunt blocate de stratul de ozon din atmosfera Pământului și nu ajung pe suprafața terestră.

S-a demonstrat clinic faptul că expunerea pe termen lung la radiația UV induce leziuni ale pleoapelor, corneei, cristalinului și retinei.

Expunerea acută poate determina leziuni ale suprafeței anterioare a ochiului, asemănătoare arsurilor solare la nivelul tegumentelor, manifestate prin durere, înroșire, senzație de corp străin, sensibilitate la lumină și lăcrimare abundentă.

Efectele expunerii pe termen lung la radiația UV sunt cumulative și mai severe, deși adesea asimptomatice.

Cu cât este mai mare expunerea ochiului la radiația UV, cu atât crește riscul apariției tulburărilor oculare, din cauza efectelor cumulative ale leziunilor induse de UV.

Printre acestea se numără apariția cataractei, a degenerescenței retinei, a cancerului de piele cu localizare la nivelul pleoapelor sau în regiunea perioculară și a altor afecțiuni oculare cronice precum pterigionul și pinguecula.

Citeste continuarea pe monitorulbt.ro