-

Schimbările hormonale, efect al modului de viaţă

Schimbările hormonale care duc implicit la modificări ale stării de spirit sunt influenţate de cele mai multe ori de comportamente nesănătoase care favorizează producerea unor substanţe asociate stărilor de anxietate, de stres, dar şi de lipsa de somn.

Cum apar dezechilibrele

Soluţiile pe care le alegem pentru rezolvarea anumitor probleme ne influenţează negativ starea de sănătate, spun medicii. Inamicul numărul unu al activităţii hormonale îl reprezintă medicamentele.

Pilulele anticoncepţionale, antibioticele şi pastilele pentru slăbit, folosite în mod greşit, produc grave dezechilibre hormonale.

La acestea se mai adaugă stilul de viaţă dezordonat, în care predomină sedentarismul, supraalimentaţia şi diverse vicii, precum fumatul şi consumul excesiv de alcool.

În cazul femeilor, toate acestea duc la o supraproducţie de hormoni feminini, care sunt responsabili de kilogramele în plus şi de apariţia depresiei. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, stilul de viaţă dezordonat scade nivelul testosteronului.

De altfel, studiile arată că 20 la sută din bărbaţi au un deficit de testosteron.

Cum te ajută hrana, somnul şi mişcarea

Schimbările pot fi însă ţinute sub control, scrie WomensHealth Magazine, care a întocmit o listă de sfaturi menite să le ajute pe femei să se simtă mai bine.

Excesul de mâncare cu mult zahăr este direct legat de creşterea în greutate ceea ce duce la o anumită rezistenţă a organismului la insulină, hormon care controlează circulaţia zahărului în fluxul sanguin, asigurând energia de care au nevoie celulele. De aceea, specialiştii recomandă un consum moderat de dulciuri.

În mod normal, nivelul hormonului "de stres", cortizolul, scade noaptea, ceea ce te ajută să te relaxezi şi să dormi. Anxietatea şi stările tensionate din a doua parte a zilei indică un nivel prea ridicat de cortizol, ceea ce poate duce la un somn mai puţin odihnitor.

Practic, este un cerc vicios. Lipsa de somn măreşte nivelul de cortizol care creşte nivelul zahărului din sânge pentru o perioadă, după care acesta se prăbuşeşte ceea ce duce la o stare de stres şi o poftă de mâncare nesănătoasă. Acest cerc vicios poate fi evitat prin prelungirea orelor de somn.

Citeste continuarea pe monitorulbt.ro