-

Afecţiuni care pot fi detectate din tonul vocii

Mai mult decât un canal de comunicare, vocea poate fi un instrument util în diagnosticarea anumitor boli, dacă suntem atenţi la anumite detalii.

Anumite modificări în tonul vocii apar frecvent în contextul anumitor boli minore, dar uneori aceste fluctuaţii pot semnala şi probleme mult mai serioase. O voce dogită sau pierderea completă a acesteia e generată adesea de o infecţie în gât sau de suprasolicitarea corzilor vocale.

Schimbarea vocii – subţierea sau îngroşarea – apare atunci când se modifică forma glotei, adică a orificiului dintre corzile vocale. De asemenea, calitatea sunetului emis ţine şi de forma gâtului, nasului şi a gurii, motiv pentru care vocea fiecăruia dintre noi sună diferit. Iată câteva boli care se manifestă şi prin schimbarea vocii, conform „Medical Daily“:

- Vocea uşor răguşită, mai ales dimineaţa, poate semnala un reflux gastric.

Acidul din stomac ajunge în esofag şi irită gâtul şi laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, ceea ce determină o vibraţie anormală a acestora, rezultând vocea răguşită. Poate fi un semn şi a altor boli benigne, dar şi al cancerului laringian, avertizează Amy Cooper, director la Speech Pathology/Voice and Swallowing Institute din cadrul Spitalului ORL Mount Sinai din New York.

- Vocea nazală este, de regulă, o consecinţă a sinuzitei cronice.

Nasul înfundat modifică foarte mult vocea, pentru că blochează fluxul de aer, care nu mai poate trece prin fosele nazale. Se întâmplă asta deoarece tonul răsună în nas şi sinusuri. O voce permanent nazală poate fi un semn de rinosinuzită cronică, cauzată de o infecţie sau alergie.

De multe ori problema apare din cauza inflamării polipilor, care pot fi trataţi cu steroizi sau, dacă medicaţia nu are efect, pot fi îndepărtaţi pe cale chirurgicală.

Citeste continuarea pe monitorulbt.ro