-

Cancer – mituri și realitate

Câteva idei populare referitoare la felul în care apare cancerul și cum se răspândește în organism nu au o bază factuală.

Totusi, sunt transmise din ce in ce mai des prin numeroase cai, deoarece se considera ca provin din anumite teorii, ce nu sunt insotite insa de dovezi stiintifice. Miturile comune despre cancer pot duce la ingrijorari inutile si pot chiar ingreuna deciziile privitoare la strategii de preventie si tratament.

Uneori poate fi dificil sa distingem informatiile corecte de cele inexacte, mai ales cand ambele variante a fi plauzibile. Dar cand privim mai departe de suprafata, putem vedea ca unele sunt in realitate false si putem astfel determina ce anume este mit si ce este realitate.

Pornind de la dovezi sustinute de cercetatori si nu de la relatari anecdotice, iata cateva dintre cel mai des intalnite mituri despre cancer.

Indulcitorii artificiali cauzeaza cancer

Intrebarile cu privire la efectele indulctiorilor artificiali asupra organismului au aparut inca din anii ’70, cand s-au realizat teste de laborator pe sobolani. Acestia au dezvoltat cancer de vezica urinara, insa aceleasi repercusiuni nu exista si asupra oamenilor.

Cercetatorii atesta ca organismul animalelor reactioneaza in mod diferit de cel al oamenilor si nu exista nicio dovada care sa sustina faptul ca indulcitorii artificiali cauzeaza cancer. In plus, tumorile sobolanilor au aparut datorita unor mecanisme ce nu sunt relevante pentru corpul uman.

Aceste informatii se aplica pentru majoritatea indulcitorilor artificiali, inclusiv zaharina, aspartam, sucraloza sau acesulfam de potasiu.

Consumul de zahar duce la inmultirea celulelor canceroase

Zaharul nu are niciun impact asupra celulelor canceroase. Niciun studiu nu a demonstrat in mod clar ca un consum mai mare de zahar va avea un efect asupra cancerului sau ca prin eliminarea zaharului din dieta tumorile se reduc si cancerul dispare.

In acelasi timp, un regim alimentar bogat in zaharuri este contraindicat, deoarece provoaca cresterea in greutate, pana la obezitate sau diabet, afectiuni care maresc riscul de aparitie a cancerului.

Telefoanele mobile emit radiatii ce provoaca cancer

In urma studiilor incheiate pana in prezent, nu s-au gasit dovezi care sa arate faptul ca telefoanele mobile au vreo influenta asupra prezentei cancerului. Acesta este cauzat de mutatii genetice, iar radiatiile emise nu afecteaza genele si transformarile de la nivelul ADN-ului.

Teoria s-a vehiculat foarte mult, insa undele de radiofrecventa emise sunt campuri electromagnetice care nu produc ionizare in corpul uman. Asadar, pana la proba contrara, utilizarea telefoanelor mobile nu are nicio reactie adversa asupra organismului.

Citeste continuarea pe curademiere.ro