-

Un sfat tradiţional dat femeilor însărcinate este greşit, spun medicii

Femeilor gravide li se recomandă adesea să mănânce mult, deoarece „mănâncă pentru doi”. Dar acest sfat vechi de secole nu este atât de bun cum se crede, spun specialiştii: supraalimentarea mamei în perioada sarcinii poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii copilului ei, mai târziu în viaţă.

Femeile care iau prea mult în greutate în timpul sarcinii şi devin supraponderale în ultima perioadă a acesteia îşi expun copiii unui risc crescut de a suferi, mai târziu, de boli precum diabetul tip 2, boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale, avertizează medicii.

În loc să „mănânce pentru doi”, femeile gravide ar trebui să se preocupe să ducă o viaţă sănătoasă, modificările pozitive în stilul de viaţă - fie măcar pentru o scurtă perioadă de la sfîrşitul sarcinii, cu câteva săptămâni înainte de naştere - fiind esenţiale pentru a spori şansele copilului de a fi sănătos.

Aceste cercetări au fost publicate ca parte a unui proiect european major privind obezitatea, autorii ajungând la concluzia că trebuie dezvoltate urgent strategii pentru prevenirea obezităţii la fete şi la femeile aflate la vârsta potrivită pentru reproducere.

Printre altele, proiectul a evidenţiat importanţa unei alimentaţii sănătoase a femeilor în timpul sarcinii.

Citeste continuarea pe monitorulsv.ro.