-

Probleme la zi în diabetologia românească

1 din 11 adulţi suferă de diabet. 50% dintre persoanele cu diabet sunt nediagnosticate. Şi totuşi, până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau se poate amâna declanşarea bolii prin adoptarea unuin stil de viaţă sănătos.

– dialog cu Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, preşedintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli metabolice

Rep.: Vă mulţumesc că ne-aţi primit cu atâta generozitate la dvs acasă, aici la Centrul de diabet, nutriţie şi boli metabolice.  Aveţi la nivelul ţării probleme punctuale, mai ales în ceea ce priveşte prezenţa medicului diabetolog în fiecare judeţ. Se pare că există un judeţ cu un singur medic diabetolog, asta înseamnă că se ocupă în jur de 20000 de pacienţi. E adevărat?

Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu: Nu chiar, de câteva mii de pacienţi. După ştirea mea, la ora actuală numai în judeţul Tulceaeste această situaţie, unde sunt înregistraţi aproximativ 4-5000 de pacienţi. Şi aşa e mult. Acoperirea cu medici de specialitate a tuturor judeţelor este o problemă în continuare, dar de data asta este o problemă aparte oricum, nu neapărat specifică nouă, mă refer ţării noastre.

Există o mare disproporţie între numărul de specialişti în diabet în marile oraşe şi necesitatea prezenţei lor în oraşe mai mici. Noi am ajuns la judeţul Cluj, şi trebuie să dau acest exemplu, pentru că îl ştiu bine, de unde la începutul anilor 90, când s-a reînfiinţat Centrul judeţean de diabet, nutriţie şi boli metabolice să avem specialişti strict numai în centrul nostru, la ora actuală sunt mai multe cabinete d de ambulator în oraş, vorbesc numai de cele în contract cu CNAS şi sunt diabetologi, practic în toate oraşele din judeţ: Huedin, Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii.

Sigur că s-a creat o situaţie aparte, interesantă, nu ştiu cum să o numesc altfel, foarte multe dintre colegele mele care lucrează în aceste oraşe au deschis cabinete private în contract cu CNAS şi asta a lăsat sistemul public un pic descoperit. Nu este o tragedie, important este că pacienţii au în continuare acces la îngrijire, însă, sigur că sistemul public va trebui să se gândească dacă este în regulă să fie complet descoperit la acest capitol, mai ales că sunt spitale mici şi în Huedin şi în Turda etc, care ar avea nevoie de un diabetolog care să poată oferi sfaturi necesare pentru pacienţii cu diabet zaharat internaţi.

În Bucureşti am constatat şi am zâmbit amar, că sunt jumătate din diabetologii din ţară

Anomalii de distribuţie, nu neapărat de număr. Din fericire, diabetul..........................

Citește mai departe interviul, cu Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu