-

Medici de familie amendați pentru nereguli privind serviciile medicale

Mai mulți medici de familie din județul Botoșani au de plătit amenzi usturatoare pentru nereguli privind serviciile medicale acordate populației în anul 2016.

Cu ocazia unui control, Curtea de Conturi a constatat ca 53 de medici aflati în contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au men?inut pe lista de capita?ie persoane decedate, suma imputata fiind de aproape 5.800 lei.

Potrivit presedintelui CAS Botosani, Carmen Nicolau, auditorii au mai constatat ca 44 de medici de familie au fost sanctionati pentru prescrierea de medicamente cu procent de compensare 90% din pretul de referinta al medicamentelor în cadrul programului social al Guvernului, unor persoane cu venituri suplimentare pensiilor de pâna la 700 de lei, fiind imputate retete în valoare de 3.600 lei.

Zece medici au fost sanctionati pentru prescrierea de medicamente fara respectarea protocoalelor terapeutice, fiind imputate retete de 8.500 lei, în timp ce alti 17 au prescris medicamente pe numele unor persoane pentru care calitatea de asigurat a încetat, prejudiciul fiind de 1.400 lei.

Citește și Pentru mulți pensionari procentul de compensare la rețete va scădea de la 90% la 50%

Alti medici au fost sanctionati pentru prescrierea de investigatii paraclinice care nu erau de competenta lor.

Prejudiciul, în valoare de 25.000 de lei, va fi recuperat de la medicii de familie care au încalcat contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate Botosani.

GINA POENARU