-

Viteza cu care mergi îţi poate spune cum vei îmbătrâni fizic şi mental

Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că viteza cu care mergem este un indicator al gradului de îmbătrânire a corpului şi creierului.

Folosind un simplu test al vitezei de mers, oamenii de ştiinţă au putut măsura procesul de îmbătrânire, iar descoperirea lor a fost o „surpiză uriaşă”. În cazul persoanelor care merg încet nu doar corpul îmbătrâneşte, ci şi faţa, iar creierul se micşorează. In plus, viteză redusă de mers la oamenii în vârstă a fost asociată, de către specialişti, cu un risc crescut de demenţă şi de declin cognitiv.

În medicină, mersul dă semnale asupra stării generale de sănătate, în special în cazul oamenilor cu vârste de peste 65 de ani, deoarece este un bun indicator al forţei musculare, funcţionării plămânilor, echilibrului, stării coloanei vertebrale şi a vederii.

În cadrul studiului au fost analizate circa 1.000 de persoane din Noua Zeelandă, născute în anii '70 şi care mergeau spre vârsta de 45 de ani. Voluntarilor care au participat la cercetare li s-a măsurat viteza de mers, dar au fost suspuşi şi la teste fizice, iar creierele lor au fost scanate şi le-au fost făcute teste pentru verificarea funcţionării optime a acestui organ. Totodată, în copilărie aceştia făcuseră diverse teste de evaluare a abilităţilor cognitive.

Astfel s-a constatat că persoanele care se plimbau încet afişau semne de „îmbătrânire accelererată”, funcţia plămânilor, dinţii şi sistemul lor imunitar fiind într-o stare mai proastă decât în cazul celor care mergeau mai rapid. Totodată, scanările creierelor au arătat că persoanele care mergeau mai încet erau mai predispuse să aibă creierele similare cu cele ale vârstnicilor.

„Acest studiu a arătat că un mers domol este o problemă semnalată cu decenii înainte de vârsta bătrâneţii”, a afirmat principalul autor al studiului.

În acelaşi timp, studiul a demonstrat că semnele din copilărie reprezintă un indicator al stării de sănătate de mai târziu. Concluziile au aratat ca copiii care au crescut având o viteză a mersului mai mică (de circa 1,2 metri / secundă) aveau, în medie, un nivel de IQ cu 12 puncte mai mic comparativ cu cei care mergeau repede (1,75 m/s), 40 de ani mai târziu.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay

Articole înrudite