-

Cum tratăm bătăturile formate datorită monturilor?

Scris de

Atunci când suferim de monturi, axul anatomic al degetului se schimbă și deviază spre partea internă a picioruui.

Asta face că toată greutatea corpului să nu mai apese pe zonele anatomice care în mod norma preiau sarcina, ci să fie preluată de celelalte degete. Acest lucru favorizează apariția bătăturilor la nivelul metatarselor 2 și 3. Primim mai multe răspunsuri de la dr. Tarek Nazer.

„Mulți nu înteleg că bătăturile acestea apar pentru că avem o diformitate la nivelul degetului 1 și ajung să facă tot felul de tratamente pentru a îndepărta bătăturile. Sunt tratamente locale, fără a se ajunge la cauzele inițiale, iar asta face ca bătăturile acestea să nu mai fie tratate niciodată, pentru că nu a fost tratată cauza principală”, atrage atenția dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie & Traumatologie, specializat în chirurgie modernă artroscopică și minim invazivă.

Ce e de făcut, în acest caz? „Trebuie să schimbăm încă o dată axul anatomic, ca să vină în zona de sprijin anatomică și atunci vor dispărea bătăturile fără niciun tratament”. Practic, zonele în care apar bătături, nu vor mai fi suprasolicitate pentru sprijin, doar din instinctul de a proteja metatarsul 1, afectat de monturi.

Ce încălțăminte e recomandată? Atât în cazul persoanelor cu hallux valgus neoperat, cât și în cazul celor care au trecut deja prin tratamentul chirurgical, recomandarea generală este de a purta încălțăminte cât mai comodă.

„Mai ales la cazurile incipiente de hallux valgus trebuie să se evite încălțămintea îngustă sau cea care grăbește procesul de deformare. Cu cât defromarea este mai mare, cu atât operația devine mai dificilă pentru că noi trebuie să acționăm în mai multe zone: în zona metatarsului – cu una sau două proceduri, la nivelul falangei proximale – și asta face ca recuperarea după operație să fie mai dificilă”. De aceea, la primele semne de durere și de disconfort la nivelul hallusului, după apariția unui mont proeminent, „pacientul trebuie să ia serios în calcul un tratament chirurgical, care în faza incipientă a monturilor este un tratament mult mai ușor cu o recuperare mult mai ușoară”, subliniază specialistul.