-

Tuberculoza la copii și adulți – simptome, tratament, profilaxie

Scris de

Iată care sunt principalele semne care trebuie să te alerteze, ca să mergi imediat la medic:

Tuse care durează trei sau mai multe săptămâni
Tuse cu sânge
Dureri toracice sau dureri în timpul respirației sau a episoadelor de tuse
Pierdere în greutate
Oboseală
Febră
Transpirații nocturne
Frisoane
Pierderea poftei de mâncare
Tuberculoza poate afecta și alte părți ale corpului, inclusiv rinichii, coloana vertebrală sau creierul. Când se produce tuberculoza în afara plămânilor, semnele și simptomele variază în funcție de organele implicate. De exemplu, tuberculoza coloanei vertebrale poate determina dureri de spate, iar tuberculoza la rinichi poate determina sânge în urină.

Consultați-vă medicul dacă aveți febră, pierderea inexplicabilă în greutate, transpirații nocturne sau o tuse persistentă. Acestea sunt adesea semne de TBC, dar pot rezulta si din alte probleme medicale. Medicul dvs. poate efectua teste pentru a determina cauza.

Tuberculoza la copii și adulți – cauze
Tuberculoza este cauzată de bacterii care se răspândesc de la o persoană la alta prin picăturile microscopice eliberate în aer. Acest lucru se poate întâmpla atunci când cineva cu formă netratată, activă de tuberculoză tușește, vorbește, strănută, scuipă, râde sau cântă.

Deși tuberculoza este contagioasă, nu este ușor să ne îmbolnăvim. De obicei, te îmbolnăvești după o expunere mai îndelungată, lângă o persoană bolnavă alături de caare locuiești sau lucrezi.

Tuberculoza la copii și adulți – complicații
Fără tratament, tuberculoza poate fi fatală. Boala activă netratată afectează în mod obișnuit plămânii, dar se poate răspândi în alte părți ale corpului prin sânge. Exemple de complicații ale tuberculozei includ:

Dureri spinale. Durerile de spate și rigiditatea sunt complicații frecvente ale tuberculozei.
Artrita tuberculoasă afectează de obicei șoldurile și genunchii.
Umflarea membranelor care acopera creierul (meningita). Acest lucru poate provoca o durere de cap de durată sau intermitent care apare timp de săptămâni.
Probleme hepatice sau renale. Ficatul și rinichii ajută la eliminarea deșeurilor și a impurităților din fluxul sanguin. Aceste funcții sunt atacate dacă ficatul sau rinichii sunt afectați de tuberculoză.
Tulburări cardiace. Rar, tuberculoza poate infecta țesuturile care înconjoară inima, provocând inflamații și colectări de lichide care pot interfera cu capacitatea inimii de a pompa eficient. Această afecțiune, denumită tamponadă cardiacă, poate fi fatală.
ați testat pozitiv pentru infecția latentă cu TBC, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați medicamente pentru a reduce riscul de apariție a tuberculozei active. Singurul tip de tuberculoză care este contagioasă este soiul activ, când afectează plămânii. Deci, dacă puteți împiedica activarea tuberculozei latente, nu veți transmite tuberculoză nimănui.
Tuberculoza la copii și adulți – profilaxie
Ați fost testat pozitiv pentru infecția latentă cu TBC, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați medicamente pentru a reduce riscul de apariție a tuberculozei active. Singurul tip de tuberculoză care este contagioasă este cel activ, când afectează plămânii. Deci, dacă puteți împiedica activarea tuberculozei latente, nu veți transmite tuberculoză nimănui;
Dacă aveți tuberculoză activă, izolați-vă pe perioada tratamentului. În general, durează câteva săptămâni medicația pentru TBC, înainte de a nu mai fi contagios. Urmați aceste sfaturi pentru a vă ajuta prietenii și familia să nu se îmbolnăvească;
Stați acasă. Nu mergeți la serviciu sau la școală, nu dormiți în aceeași cameră cu alte persoane, în primele câteva săptămâni de tratament, dacă ați fost diagnosticat cu tuberculoză activă.
Ventilați camera. Tuberculoza se răspândește mai ușor în spații închise mici, unde aerul nu se mișcă. Deschideți ferestrele și utilizați un ventilator pentru a aerisi aerul din exterior.
Acoperițivă-ți gura. Utilizați o mască de pânză pentru a vă acoperi gura ori de câte ori râdeți, strănutați sau tușiți. Puneți apoi masca într-o pungă, sigilați-o și aruncați-o. Purtarea unei măști chirurgicale atunci când vă aflați în jurul altor persoane, în primele trei săptămâni de tratament, poate ajuta la diminuarea riscului de transmitere.
Urmați integral tratamentul medicamentos. Acesta este cel mai important pas pe care îl puteți lua pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe ceilalți de tuberculoză. Când opriți tratamentul precoce sau alungați dozele, bacteriile tuberculozei au șansa de a dezvolta mutații, care să le permită să supraviețuiască celor mai puternice medicamente pentru TBC. Tulpinile rezistente la medicamente care rezultă sunt mult mai mortale și dificil de tratat.