-

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, în România doar 12,6% dintre nou-născuți sunt hrăniți exclusiv prin alăptare.

Cifra este printre cele mai mici din Europa. Pentru comparație, în tările nordice, rata alăptării se situează intre 89 și 94%. Factorul primordial care le detemina pe mămicile din România să nu alăpteze sau să renunțe timpuriu la această metodă benefică de hrănire a copilului este lipsa de informare și necunoașterea beneficiilor alăptării pentru sănătatea lor și a micuțului lor.
Citește mai jos cele mai importante aspecte ale hrănirii exclusiv la sân și află cum poți căștiga sănătate tu și copilul tău prin simpla metodă a alăptării.
Este demonstrat științific că alăptatul scade mortalitatea infantilă, reducând considerabil riscul de infecții. Laptele matern are o compoziție unică ce ajută la creșterea armonioasă a micuțului. Prin alăptare are loc asigurarea bebelușului cu nutrienții necesari dezvoltării lui fizice și intelectuale, de asemenea procesul alăptării ajută la crearea unei legături emoționale speciale între mamă și copil. Laptele matern îi asigură bebelușului toate vitamintele, proteinele, lipidele, mineralele de care are nevoie și în plus este ușor de digerat. El conține substanțe care facilitează funcționarea sistemelor digestiv, renal, nervos și cardiovascular ale bebelușului. Laptele matern conține anticorpi și protejează astfel copilul de infecții (bacterii sau viruși).
Hrănirea copilului exclusiv la sân în primele luni de viață reduce riscul apariției diabetului zaharat de tip I şi II şi a obezităţii infantile. În plus, alăptarea are ca efect direct și o economie financiară în familie, deoarece nu mai trebuie să dai banii pe formule de lapte, biberoane, tetine, aparate de sterilizat biberoane etc.
Pe lângă beneficiile multiple pe care le are pentru sănătatea copilului, alăptarea are și beneficii psiho-emoționale și cognitive pentru micuț. Este demonstrat că bebelușii hrăniți exclusiv la sân în primele 6 luni de viață au un grad mai mare de siguranță și maturitate, în plus sunt mai dezvoltați din punct de vedere cognitiv față de micuții care au fost privați de laptele matern.
Alăptarea are efecte miraculoase nu doar pentru sănătatea copilului, dar și pentru cea a mamei. Studiile demonstrează că există o legătură directă între alăptare și scăderea riscului de cancer ovarian și cancer la sân. Potrivit cercetătorilor, femeile care alăptează nu au fluctuații hormonale, astfel că are loc o expunere mai mică la hormoni, mai ales la estrogen, hormon ce este legat în mod direct de apariția cancerului mamar. Procesul alăptării creează cea mai profundă legătură emoțională între mamă și copil, iar această conexiune vă va face fericiți pe amândoi. Dacă nu există contraindicații medicale, nu-l priva pe bebelușul tău de această sursă pură de sănătate doar din comoditate și ușurința de a-i oferi produse din comerț, atât de lăudate în reclame.
Dacă informațiile de mai sus te-au convins să alăptezi, din garderoba ta cu haine gravide și haine pentru mămici nu trebuie să lipsească sutienul pentru alăptare. Rezistent la bustul plin cu lapte și ușor de deschis cu o singură mână, acesta va deveni aliatul tău de nădejde în timpul alăptării. Te va ajuta să alăptezi cu discreție și eleganță în orice moment, transformând acest proces în momentul vostru de intimitate și fericire supremă.

Foto: Pixabay