4 plăceri care ne costă viața
Cu toții suntem tentați să ne "permitem" anumite plăceri care, repetate, ajung să se tranforme în vicii și să ne poarte într-un labirint din care cu greu putem evada.
26 Septembrie 2016, 15:26
Cuprinși de stresul cotidian, nu găsim nimic greșit în obiceiul de a aprinde o țigară, de a privi la TV mai mult decât este recomandat sau de a bea două pahare de alcool în loc de unul. Însă, când aceste deprinderi devin zilnice, ești deja victima unor vicii care îți scurtează viața.
Frecvența micilor plăceri de zi cu zi poate fi gestionată dacă conștientizăm efectele nocive ale acestora asupra sănătății noastre.
Iată care sunt cele mai nocive plăceri și cum te aduc acestea mai aproape de boală:
1. Fumatul
Pe cale de a deveni un sport național, fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri, ale cărui consecințe pot fi dintre cele mai grave. A fuma câte un pachet de țigări, zilnic, face ca viața să fie mai scurtă, în medie, cu șapte ani, confirmă studiile. Tutunul conţine substanţe toxice (monoxidul de carbon) şi cancerigene (se estimează că e vorba despre aproximativ 40 de substanţe). Fumatul este asociat cu mai multe efecte nocive, cele mai frecvente sunt cancerul bronşic, gastric, esofagian. Pe lângă neoplazii (cancer), fumatul este asociat unui risc crescut de infarct sau alte boli (accidente vasculare, ateroscleroză).
2. Alcoolul
Consumul de alcool are efecte nefaste asupra sistemului nervos central, însă, în timp, acesta afectează şi alte organe (o perioadă de consum de 15-20 de ani duce la apariţia cirozei hepatice). Odată ingerat, alcoolul este absorbit integral în intestinul subţire şi în stomac, apoi este distribuit la toate organele în funcţie de fluxul de sânge. Cea mai mare parte din alcoolul din sânge este transformată în acetaldehidă la nivelul ficatului.
Pe de altă parte, efectele consumului de alcool implică adicţia şi sevrajul. Adicţia este o stare de dependenţă faţă de o anumită substanţă, şi poate fi fizică, psihică sau ambele. Dependenţa psihică reprezintă un comportament în care consumul de alcool este recompensat de o plăcere aşteptată.
Această realitate dură transpusă în cifre arată că trei pahare de vin pe zi iau din viața unui bărbat patru luni, în timp ce unei femei acest obicei îi scurtează viața cu 16 luni.
3. Televizorul, în exces
Nici televizorul privit în exces nu aduce lucruri bune în viața noastră. Potrivit specialiștilor, privitul la TV două ore pe zi scurtează viața cu un an.
4. Folosirea în mod abuziv a telefoanelor mobile
Telefonul mobil este nelipsit din viața noastră...aproape că nu ne putem imagina viața fără el. De la copii la persoane de vârsta a treia, telefonul mobil este un accesoriu la care cu greu putem renunța. Trebuie să stiți însă că, frecvența cu care folosim acest aparat îl face să fie dăunator sănătății noastre.
Folosirea în exces a mobilului duce la deteriorarea sănătății fizice, psihice și chiar sociale.
Iată câteva dintre efectele nedorite ale utilizării telefonului mobil: reduce interacțiunea între oameni, crește temperatura corporală, provoacă insomnii sau, în cazuri extreme, poate fi sursa unor tumori pe creier din cauza radiațiilor electromagnetice pe care le transmit.