-

Semnele dezechilibrului hormonal

Scris de

Hormonii sunt „mesageri chimici” care reglează multe funcții din corpul nostru. Chiar și cel mai mic dezechilibru al acestora este posibil să provoace tulburări fizice sau psihice, iar asta se vede cel mai bine la femeile care suferă diverse tulburări hormonale.

Buna lor funcționare este vitală

Nu toți suntem făcuți din carne și sânge. Există și hormoni! Aceste substanțe chimice naturale, produse de sistemul endocrin, acționează ca mesageri între diferite organe și reglează activitatea acestora. Buna funcționare a hormonilor este vitală pentru bunăstarea fizică și emoțională.

Primul sistem de reglare din corpul nostru este sistemul nervos. Reactivitatea sa este foarte rapidă (câteva milisecunde), dar este de scurtă durată. Sistemul endocrin și diferiții hormoni pe care îi produce oferă o acțiune mai lungă, continuă și difuză. Aceste substanțe participă la numeroase procese precum reglarea temperaturii, a ritmului cardiac, reglarea ciclului circadian (veghe/somn) sau a capacității de reproducere. Totuși, pentru a ajunge la acel echilibru atât de dorit, este important ca fiecare tip de hormoni să ajungă la receptorul dedicat. Interesant este că hormonii nu au întotdeauna doar un singur tip de efect, în relația cu un receptor - de exemplu, testosteronul activează creșterea părului, dar joacă și un rol important în căderea părului.

Sunt produsul diferitelor glande endocrine

Ce trebuie să știm este că hormonii sunt produși de diferite glande endocrine sau organe. De exemplu, hipotalamusul produce hormon care eliberează gonadotropina și hormon antidiuretic; glanda hipofizară produce hormonul corticotrop, hormouln luteinizant, hormonul stimulator al foliculilor și hormonul de creștere; pancreasul este responsabil de producerea de insulină și glucagon; tiroida produce tiroxină; glandele suprarenale: cortizolul; ovarele răspund de producerea de estrogen, progesteron, testosteron; testicule, de testosteron.

Trei grupe distincte

Corpul uman găzduiește peste 50 de hormoni, dar există trei grupuri distincte, bazate pe structura și caracteristicile lor.

Prima grupă de hormoni este cea cunoscută sub numele de hormoni peptidici. Aceștia sunt alcătuiți din lanțuri de aminoacizi sau proteine. Cei mai importanți sunt insulina, hormonul de creștere, endorfinele și chiar vasopresina.

O a doua categorie, hormonii steroizi, sunt, după cum sugerează și numele lor, steroizi care funcționează ca hormoni. Nucleul lor este un derivat al colesterolului. Acestea sunt secretate de rinichi, gonade (glandele sistemului reproducător) sau de structuri care se dezvoltă în timpul sarcinii (corpul luteum și placenta). Cortizolul, testosteronul, estrogenul, progesteronul fac parte din acest grup.

În fine, cea de a treia categorie este cea a hormonilor derivați din amine, care sunt alcătuiți dintr-un singur aminoacid (tirozină sau triptofan). Între aceștia, remarcăm hormonii tiroidieni, cum ar fi tiroxina.

Nu-i bine nici prea mult, nici prea puțin!

Cheia unei bune funcționări hormonale este echilibrul. La prea mult sau prea puțin, sistemul se prăbușește. Acest lucru poate provoca mai multe probleme de sănătate. Anumite perioade ale vieții prezintă un risc mai mare de apariție a unui dezechilibru hormonal (de exemplu: pubertatea, sarcina sau menopauza), dar și anumite afecțiuni pot duce la dezechilibru, cum ar fi sindromul ovarului polichistic sau tumorile pe o glandă endocrină. Elemente exterioare precum fumatul, stresul și expunerea la metale grele pot afecta de sistemul endocrin.

Simona Lazăr