-

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat Universitatea Oxford şi AstraZeneca este eficient în proporţie de 70%

Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca este eficient în 70% din cazuri, arată testele clinice. Vaccinul de la Oxford este deja în producţie, iar dezvoltatorii spun că are avantajul de a fi mai uşor de transportat şi de depozitat decât în celelalte două vaccinuri aflate în curs de omologare.

Universitatea Oxford şi compania farmaceutică, AstraZeneca, au publicat în această dimineaţă rezultatele preliminare ale vaccinului lor experimental împotriva COVID-19, care arată că este eficient în proporţie de 70%.

Este al treilea vaccin anti-COVID după cele anunţate de Pfizer şi Moderna, care au eficienţă de 95%. Vaccinul de la Oxford este însă mai ieftin şi mai uşor de transportat, iar în prezent este în producţie în 10 locaţii din lume.

Andrew Pollard coordonează echipa de cercetători ai Universităţii Oxford.

Chiar şi la nivelul de eficienţă de 70% este mai bun decâT vaccinul antigripal. Avem un vaccin care este gata să fie distribuit, se păstrează la temperaturi de frigider şi-l putem oferi în orice colţ al lumii.

Premierul Boris Johnson a lăudat echipa de la Oxford pentru aceste veşti extrem de încurajatoare. Un mesaj similar a transmis şi ministrul sănătăţii, Matt Hancock.

Matt Hancock: Am fost încântat să aud aceste veşti. Este şi un sentiment de uşurare în aceeaşi măsură.

Marea Britanie va începe campania de vaccinare în masă împotriva coronavirus în decembrie. Autorităţile avertizează însă că pandemia nu s-a încheiat, întrucât această campanie va dura luni de zile, perioadă în care vor rămâne în vigoare restricţii şi măsuri de prevenţie.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay

Articole înrudite

 • Oamenii de ştiinţă sunt preocupaţi că vaccinurile anti-COVID-19 ar putea să nu funcţioneze împotriva variantei sud-africane

  Oamenii de ştiinţă nu sunt 100% încrezători că vaccinurile anti-COVID-19 vor funcţiona şi în cazul noii variante de coronavirus de tip nou detectate în Africa de Sud, a afirmat luni Robert Peston, editor politic al canalului ITV, citând un consilier ştiinţific neidentificat al guvernului britanic, relatează Reuters.

  Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, s-a declarat mai devreme luni 'incredibil de îngrijorat' în legătură cu noua variantă, în timp ce serviciul de sănătate publică al Angliei nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii, menţionează Reuters.

  'Potrivit unuia dintre consilierii ştiinţifici ai guvernului, motivul pentru 'incredibila îngrijorare' a lui Hancock în ce priveşte varianta sud-africană este că nu sunt atât de siguri că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva acesteia ca împotriva variantei din Marea Britanie', a spus Peston.

  Atât Marea Britanie, cât şi Africa de Sud au descoperit în ultimele luni variante noi de coronavirus care au dus la o creştere a numărului de cazuri.

  Oamenii de ştiinţă spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în ţară pentru că prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine 'spike' folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.

  Această variantă a fost de asemenea asociată cu o încărcătură virală mai mare, adică o concentraţie mai mare de particule virale în organismul pacienţilor, contribuind, probabil, la un nivel mai ridicat de contagiozitate.

  Duminică, John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, care face parte din grupul operativ guvernamental pentru vaccinuri, a apreciat că vaccinurile vor funcţiona în ce priveşte varianta britanică, dar a adăugat că există un 'mare semn de întrebare' cu privire la faptul dacă ele vor fi eficiente şi împotriva variantei sud-africane.

  Bell a precizat, pe Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat, ceea ce va dura mai puţin de un an.

  'Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin', a spus profesorul.

  Sursa: agerpres

  Foto: pixabay

 • Vaccinul Pfizer poate fi folosit şi în cazul femeilor însărcinate

  Dr. June Raine, director executiv al autorităţii de reglementare britanice MHRA, a oferit câteva actualizări cu privire la recomandările de utilizare a primului vaccin care a fost aprobat în Marea Britanie - Pfizer-BioNTech.

 • Când şi cum vor deveni disponibile vaccinurile anti-COVID-19?

  Grupul Pfizer Inc şi partenerul său BioNTech şi compania Moderna au publicat o serie de date, obţinute în urma unor studii clinice, potrivit cărora vaccinurile lor anti-COVID-19 au o eficienţă de aproximativ 95% în prevenirea acestei maladii, în timp ce compania AstraZeneca a anunţat în această săptămână că vaccinul său are o eficienţă care poate să ajungă până la 90%, informează Reuters.

 • Vaccinul Sputnik V este 95% eficient în prevenţia infecţiilor

  O analiză a studiului în faza celei de-a 42-a zile de la administrarea vaccinului anti-COVID Sputnik V, dezvoltat de Centrul Vektor, din Rusia, arată că acesta a fost peste 95% eficient în prevenirea infecţiilor, chiar şi la adulţii în vârstă, şi nu a cauzat probleme serioase de siguranţă, au precizat autorităţile ruse.

 • Eficacitatea vaccinului „Sputnik V” este de 92%

  Fundația pentru Investiții Directe din Rusia (RFPI) a publicat rezultatele intermediare ale celei de-a treia faze de studii ale vaccinului „Sputnik V” împotriva COVID-19.