-

Ce este halitoza? Află care sunt cele mai eficiente soluţii pentru a scăpa de respiraţia urât mirositoare

Halitoza sau halena este termenul de specialitate care desemnează respiraţia urât mirositoare. Potrivit studiilor, între 30 şi 50% dintre pacienţii cabinetelor stomatologice se confruntă cu această problemă.

Cauzele apariţiei halitozei sunt diverse, însă de cele mai multe ori este vorba de o igienă dentară precară sau de probleme la nivelul danturii.
• Mediul umed din gură este propice apariţiei numeroaselor bacterii care se hrănesc cu resturile de alimente acumulate în spaţiile interdentare. Iată de ce periajul sistematic al dinţilor după fiecare masă, sau dacă acest lucru nu este posibil, măcar dimineaţa şi seara, este indispensabil. Pentru eliminarea bacteriilor, în timpul periajului dinţilor se recomandă și perierea limbii, pe suprafața căreia se adună bacterii. Pentru o eficienţă sporită, puteţi folosi o periuţă care are dispozitivul de curăţare a limbii încorporat. În plus, pentru eliminarea riguroasă a resturilor de alimente din spaţiile interdentare este indicată aţa dentară. Clătirea cu apă de gură după fiecare masă te va ajuta să ai o respiraţie proaspătă şi o senzaţie de “curat”.

• O altă cauză a apariţiei halitozei o reprezintă depunerile de tartru. O vizită la medicul specialist cel puţin o dată la 6 luni va remedia problema, tartrul fiind înlăturat prin intermediul unei proceduri de detartraj.

• Senzaţia de gură uscată. Deshidratarea excesivă a gurii poate duce la apariţia respiraţiei urât mirositoare. Fenomenul de “gură uscată” vorbeşte despre existenţa unei probleme a glandelor salivare. Lipsa salivei determină pierderea controlului asupra dezvoltării bacteriilor din gură. Activitatea enzimelor care încep procesul de descompunere a alimentelor chiar din gură este întreruptă. O hidratare corespunzătoare va duce la rezolvarea problemei.

• Fumatul. Produsele din tutun duc la apariţia unui miros specific al gurii. În plus, tutunul poate distorsiona percepţia fumătorilor despre mirosul respiraţiei lor, aceştia nefiind conştienţi de cele mai multe ori de mirosul neplăcut pe care îl emană respirația lor.

• Alimentaţia. În topul produselor alimentare care favorizează apariția mirosului neplăcut al gurii sunt ceapa, usturoiul și unele condimente. De asemenea, este demonstrat științific că zahărul favorizează apariţia halitozei. Încearcă să reduci consumul alimentelor şi băuturilor bogate în zaharuri.

Infecţiile parodontale pot fi şi ele una dintre cauzele respiraţiei urât mirositoare. Acestea determină retragerea gingiilor, resturile de mâncare acumulându-se la baza dinţilor, unde se dezvoltă bacterii.
• Dacă în urma consultaţiilor stomatologice s-a stabilit că nu este vorba de o problemă a danturii sau gingiilor, atunci respiraţia neplăcută poate fi cauzată de diverse afecţiuni ale sinusurilor, afecţiuni renale sau hepatice. De asemenea, persoanele care suferă de diabet se pot confrunta cu problema respiraţiei urât mirositoare.

Foto: Pixabay