-

14 efecte post Covid-19 pe care nu ar trebui să le ignori

Nu toţi pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 şi declaraţi vindecaţi se rercuperează în totalitate în momentul în care au scăpat de boală.Unii pot rămane cu simptome ale bolii care pot dura săptămâni, chiar luni.

Pe de altă parte, studiile au arătat că dincolo de simptomele bolii ce se manifestă şi după vindecare, există o serie de efecte care se manifestă ulterior şi care pot afecta sănătatea şi starea de bine a pacientului care a trecut prin infecţia cu Sars Cov 2 pe termen lung.

Acestea au fost numite efecte post Covid şi cuprind o gamă de manifestări de la dureri de cap, până la căderea părului sau senzaţie de epuizare.

Efectele post Covid se pot manifesta de asemenea şi la persoanele asimptomatice sau la cele cu forme uşoare ale bolii.

Aşa că, dacă simţi că nu poți face prea multe lucruri în casă sau la serviciu pentru că te simți fără energie, dacă chiar și efortul fizic de rutină, precum aspiratul te epuizează sau daca te doare peste tot sau ai probleme cu concentrarea, chiar și atunci când te uiți la televizor, este posibil ca toate acestea să fie doar urmările pe termen lung ale unei infecţii cu Covid 19.

Iată care sunt cele mai cunoscute efecte post Covid:

- oboseală
- respirație scurtă
- tuse
- durere articulară
- durere toracică - durere musculară
- cefalee
- bătăi rapide sau puternice ale inimii (palpitații)
- pierderea mirosului sau gustului
- probleme de somn
- erupții cutanate
- căderea părului
- dificultăți de gândire și concentrare (denumită uneori „ceață cerebrală”)
- depresie.

Articole înrudite