-

Fiecare kilogram de grăsime viscerală crește de șapte ori riscul de diabet

Scris de

Sunt sau nu interesate de „siluetă”, femeile trebuie să fie precaute de grăsimea viscerală. Un studiu științific suedez arată că fiecare kilogram în plus crește de șapte ori riscul de a avea diabet.

În plus, creșterea incidenței bolilor de inimă este, de asemenea, prezentă mai mult la femei decât la bărbați.

Efectul nu este liniar”

Oamenii de știință de la Universitatea din Uppsala (Suedia) au confirmat că această grăsime, care înconjoară organele prezente în abdomen, este un factor de risc important. Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au măsurat cantitatea de grăsime abdominală la 325.000 de participanți. Dr. Åsa Johansson, profesor de epidemiologie moleculară la Departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie de la Universitatea Uppsala, explică: „Grăsimea viscerală era mai puternic legată de riscul de boală în rândul femeilor, decât în cel al bărbaților”. El spune că riscul e de șapte ori mai mare la femei și doar de aproape două ori mai mare la bărbați. Mai mult, spune specialistul, „acest efect nu este liniar. Riscul de a dezvolta diabet sau boli de inimă crește mai repede la persoanele care au o grăsime mică sau moderat viscerală decât la cei care au deja cantități mari.”

Gene responsabile de acumularea de lipide

Oamenii de știință au analizat și ADN-ul participanților. Au identificat mai mult de 200 de gene diferite care pot afecta cantitatea de grăsime viscerală prezentă la indivizi. O mare parte dintre acestea joacă un rol în comportamentul nostru. Acest lucru sugerează că principalul factor care contribuie la obezitatea abdominală este, din punct de vedere logic, faptul că mâncăm prea mult și facem prea puțin efort fizic. Cu toate acestea, studiul subliniază că există diferențe individuale în modul în care se distribuie grăsimea în organism. Așadar, o persoană care pare să nu aibă exces de greutate poate să aibă, de fapt, o cantitate dăunătoare de grăsime viscerală.

Simona Lazăr

Foto: Pixabay