-

De ce apar durerile articulare la copii? Când este cazul să te îngrijoreze

Atunci când un copil se plânge de dureri articulare, părinții pot fi îngrijorați. De obicei, disconfortul este creat din cauza durerilor de creștere, care vor dispărea singure.

Cu toate acestea, ar trebui să fim conștienți de semnele și simptomele care pot indica ceva mai grav.

Există o varietate de posibile cauze de dureri de articulații, picioare și genunchi la copii. Durerile de creștere sunt frecvente, în special la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani. Copiii dezvoltă dureri de creștere, deoarece odată cu creșterea oaselor, țesuturile atașate se prelungesc și ele, creând mai multă tensiune.

Cercetările sugerează că mai mult de 30% dintre copiii preșcolari suferă de dureri articulare. La aproximativ jumătate dintre acești copii, durerea se datorează creșterii.

Durerile de creștere apar cel mai adesea în perioada preșcolară și preadolescență a unui copil și, de obicei, dispar în adolescență. Aceste dureri sunt inofensive și nu sunt semnul unei afecțiuni grave.

Durerile de creștere apar de obicei în mușchii coapsei și gambei sau în spatele genunchilor, dar uneori se pot resimții și în brațe. Copiii cu aceste tipuri de disconfort pot prezenta crampe sau dureri care pot varia de la ușoare la severe.

De obicei, durerile de creștere apar seara sau noaptea, sunt suficient de severe pentru a trezi un copil din somn, afectează de obicei ambele picioare, sut resimțite intermitent sau în mai multe nopți la rând, sunt adesea însoțite de dureri de cap sau dureri abdominale.

O cauză mai rară de durere articulară la copii și adolescenți este artrita idiopatică juvenilă, afecțiune care se poate dezvolta la copii la orice vârstă. (PM)

În trecut se considera normal ca un copil sa se plângă de dureri de articulaţii, fiind apreciate drept rezultat al creşterii rapide. Uneori, copilul poate acuza dureri moderate de sold, genunchi sau călcâi, care pot dura săptămâni sau chiar luni.

Mulţi dintre părinţi nu iau in serios aceste dureri crezând că este vorba despre ,, durerile de creştere” sau despre spasme ale musculaturii membrelor. În general, dacă durerea persistă şi, dacă durerea este totdeauna în acelaşi loc pe acelaşi membru, sau există şi alte simptome, cazul trebuie în mod cert discutat cu medicul.

Exista multe cauze ale durerii de la nivelul mâinilor şi picioarelor şi din acest motiv numai un medic poate examina, testa şi decide în fiecare caz în parte.

Consultă medicul pediatru dacă:

– durerile de picioare sau braţe ale copilului sunt persistente sau cronice;

– durerea este severă sau interferează cu activităţile normale ale copilului;

– copilul are articulaţiile umflate;

– durerea este însoţită de febră;

– zona dureroasă prezintă roşeaţă sau iritaţii;

– copilul are dificultăţi la mers sau prezintă o slăbiciune la nivelul membrelor.

Medicul pediatru este în măsură să spună dacă durerile de membre indică afecţiuni, mai grave cum ar fi osteocondrita disecanta juvenilă. Zonele cele mai afectate de aceasta boală sunt genunchii, gleznele sau şoldurile.

Care sunt simptomele?

Simptomatologia de debut este moderată şi se înrăutăţeşte în timp. Mişcarea în articulaţie devine dureroasă, genunchiul devine inflamat şi sensibil la atingere. Uneori durerea este suficient de mare încât determină copilul sa evite folosirea piciorului afectat. Pe măsură ce boala se agravează, porţiunea de os afectată se poate prăbuşi şi necroza, formând o depresiune faţă de suprafaţa articulară netedă. Cartilajul care acoperă aceasta zona se deteriorează şi copilul resimte o senzaţie de frânare în articulaţie, însoţită de durere.

Tratament

Metoda de tratament depinde de gradul de severitate pe care îl constată medicul ortoped pediatru. Un grad mai ridicat necesită intervenţie chirurgicală pentru a repara fragmentul de os prin fixarea în şuruburi. Fragmentele care nu pot fi reparate sunt îndepărtate şi cavitatea articulară este „răzuită” pentru a stimula creşterea unui nou cartilaj.

După intervenţia chirurgicală membrul afectat va fi imobilizat pentru o perioadă de 8-12 săptămâni. Evoluţia post tratament a osteocondritei disecante juvenile este una favorabilă copiilor, comparativ cu adulţii, informeaza Rador.

Foto: pixabay