-

Cauze pentru ochi umflați. Vezi ce remedii poți utiliza

Când lichidul se acumulează în straturile subțiri de țesut care vă înconjoară ochii, ochii și pleoapele se pot umfla. Dar când este motiv de îngrijorare?

Umflarea sub ochi se poate dezvolta dintr-o gamă largă de motive, de la afecțiuni ușoare, cum ar fi alergii sau conducte lacrimale blocate, la afecțiuni mai severe, cum ar fi insuficiența organelor.

Dacă o persoană cu umflături sub ochi are, de asemenea, dificultăți de respirație sau are dureri severe, ar trebui să solicite ajutor medical imediat.

În acest articol, ne uităm la simptomele umflării sub ochi, cauzele potențiale, remedii casnice și tratamente.

Umflarea sub ochi poate duce la închiderea parțială a ochiului. În funcție de cauza principală, aceasta poate afecta unul sau ambii ochi. Pentru unele afecțiuni, poate apărea umflarea cu alte simptome, cum ar fi decolorarea ochilor, mâncărime sau chiar vânătăi.

Canal lacrimal blocat

Un canal lacrimal blocat previne scurgerea lacrimilor din ochi și poate provoca, de asemenea, umflături sub ochi. Canalele lacrimale blocate se pot dezvolta din cauza unei infecții oculare, a unei leziuni sau a unei tumori. Dacă blocajul este rezultatul unei lovituri, se poate "trata" singur. O infecție poate necesita antibiotice.

Frecare excesivă a ochilor

Oamenii uneori au tendinta sa frece ochii din cauza oboselii, a mâncărimii sau a unui obiect străin în ochi. Dar, frecarea excesivă a ochilor poate duce la umflături. Evitarea atingerii ochilor va permite ca zona să revină la normal.

Lovituri

Umflarea sub ochi poate indica o vătămare. O tăietură sau o lovitură pot provoca umflături, decolorare sau durere. În mod similar, mușcăturile de insecte, cum ar fi cele de țânțari care apar lângă ochi, pot provoca umflături.

Leziunile mici din zona ochilor se pot vindeca singure dacă se păstrează zona curată și uscată. Dacă umflarea și durerea se înrăutățesc sau există semne de infecție, cum ar fi puroi, persoana afectată poate avea nevoie de tratament medical.

De asemenea, umflarea sub ambii ochi poate avea o varietate de cauze.

Pungi sub ochi

Acest lucru poate apărea din cauza îmbătrânirii, colectării lichidului sub ochi în timpul somnului sau ambelor. Fumatul, lipsa somnului, retenția de lichide și alergiile fac mai probabil ca pungile să se dezvolte sub ochi. Somnul suficient, somnul cu capul într-o poziție ușor ridicată și compresele reci pot ajuta la reducerea aspectului lor.

Alergii

Alergenii, cum ar fi polenul și părul de animale de companie, pot irita ochii, provocând o reacție alergică. Simptomele includ umflarea ochilor, mâncărime. O persoană cu această afecțiune poate prezenta și alte simptome alergice, cum ar fi nasul înfundat, strănut sau mâncărimea gâtului.

Dacă umflarea în zona sub ochi este rezultatul unei reacții alergice, administrarea unui medicament alergic poate ajuta la reducerea umflăturii. 

O reacție alergică severă poate provoca anafilaxie, care este o urgență medicală care cauzează urticarie, căi respiratorii umflate și dificultăți de respirație.

Conjunctivită

Conjunctivita apare din cauza unei infecții bacteriene sau virale a ochilor. O infecție bacteriană a ochilor poate produce puroi alb sau galben.

Conjunctivita virală afectează de obicei ambii ochi, dar o infecție bacteriană poate începe într-un ochi și se poate răspândi în amândoi. Conjunctivita este contagioasă, astfel încât o persoană cu aceste simptome ar trebui să evite atingerea ochilor și să se prezinte la un medic pentru tratament.

Remedii naturale

În cazurile ușoare de umflare sub ochi, o persoană poate reduce adesea umflarea și orice iritație a ochilor la domiciliu.

Comprese reci sau gheață: Inveliti gheața într-un prosop sau umeziti un prosop cu apa rece și apăsati ușor pe ochi timp de până la 20 de minute.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii și a umflăturilor. Dacă o persoană are durere și umflături mai mult de 7 zile, ar trebui să solicite ajutor medical.

Picături pentru ochi: Picăturile pentru ochi hidratante pot reduce simptome precum uscăciunea sau iritarea. Unele picături pentru ochi conțin, de asemenea, ingrediente pentru a ajuta persoanele cu alergii.

Spălarea ochilor: Spălarea ochiului cu soluție salină poate ajuta la îndepărtarea murdăriei sau a resturilor care irită ochii.

Petrut Mazilu

Foto: pixabay

Articole înrudite